Građevinarstvo

Ekskluzivne fotografije gradilišta novog aerodroma u Pekingu

U kineskoj prestonici gradi se impresivan aerodrom čiji projekat potpisuje biro slavne iračke arhitektice koja je preminula pre dve godine.

Pre šest meseci pisali smo o gradilištu novog pekinškog aerodroma Daxing koji se izvodi po projektu Zaha Hadid Architects. Tom prilikom prikazali smo slike iz eksterijera na kojoj se vidi impresivna čelična konstrukcija terminala, a ovog puta vam ekskluzivno predstavljamo fotografije ništa manje impresivnijeg enterijera.

Pažnju privlače impresivni rasponi, divna čelična konstrukcija i amorfni oblici prostora po kojima je bila Zaha Hadid bila poznata.

Kao što se vidi na novim fotografijama, radovi su dosta odmakli i sada je terminal potpuno pokriven. Unutrašnji radovi su uveliko u toku, a ono što nam najviše privlači pažnju jesu impresivni rasponi, divna čelična konstrukcija i amorfni oblici prostora po kojima je bila Zaha Hadid bila poznata.

Terminal zvezdaste strukture prostire se na 313.000 metara kvadratnih, a čine ga kraci (gejtovi) dugački po 600 metara. Svaki krak biće urađen tako da predstavlja tradicionalne kineske motive poput svile, čaja, porcelana…

Ogromna investicija

Kao što smo prošli put napisali, novi terminal udaljen 46 kilometara od Pekinga ima cilj je da smanji opterećenje na prestoničkom aerodromu. Nova vazdušna luka biće povezana sa gradom putem brze železnice Gao Tie koja će putnike prevesti do destinacije za manje od 10 minuta.

Kada se završi – plan je da to bude tokom 2019. godine – on će biti najveći i najprometniji međunarodni aerodrom na svetu. Njegova izgradnja koštaće oko 11,2 milijarde dolara.

Foto: Gradnja.rs

Kad ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *