Aktuelno

Kupite kuću u istorijskom italijanskom gradiću za samo 1 evro

Oduvek ste želeli da živite na Sardiniji? San vam se može ostvariti prilično jeftino. Ali…

Ako ste vaš idealni dom zamišljali u kamenoj kući u istorijskom gradiću u Italiji, onda možda ne biste trebali da propustite ovu šansu. Naime, gradić Ololai na Sardiniji prodaje kuće zainteresovanim licima za samo jedan evro ali pod uslovom da ulože krv, suze i znoj na njihovu restauraciju.

Prelepi gradić Ololai leži na padinama planine na nadmorskoj visini od 942 metara u srcu Sardinije, drugom po veličini ostrvu u Sredozemnom moru u okviru Italije. Grad sa nešto više od hiljadu stanovnika, ima oko 200 kamenih kuća koje su u ruševnom stanju. Pošto populacija stalno opada a lepi objekti zvrje prazni, namera gradskih vlasti je da ove derutne kuće proda za samo jedan evro ali da se kupci vežu ugovorom da u roku od tri godine moraju da je renoviraju, piše CNN.

Ololai prodaje kuće za samo 1 evro ali pod uslovom da ulože krv, suze i znoj na njihovu restauraciju.

„Možemo se pohvaliti praistorijskim nasleđem“, rekao je Efisio Arbau, gradonačelnik Ololaija. „Moja misija je da sačuvam tradiciju od pada u zaborav“. Kao mnoga druga mala mesta u Italiji, i Ololai doživljava sudbinu da mu se mladi naraštaji sele u velike gradove pa samim tim i natalitet pada. Prošle godine, gradonačelnik je zamolio vlasnike nekretnina da prodaju svoje derutne kuće ljudima koji žele da tu da žive i koji žele da ulože u njihovo sređivanje. Do sada su prodate 3 kuće, a nove ponude stižu iz celog sveta.

Zvuči kao dobra ponuda? Skoknite na sajt grada Ololai kako biste proverili šta je rasploživo od kuća i počnite da zamišljate kako se baškarite u njoj i pijete lokalno vino.

Foto: Wikimedia

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *