Aktuelno

GIS zelenih površina Beograda

U okviru projekta Zelena regulativa grada Beograda MapSoft je od decembra 2009. do juna 2010. uspešno realizovao prvu fazu realizacije izrade GIS-a zelenih površina grada Beograda.

Investitor projekta je Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, a neposredni naručilac je JKP “Zelenilo-Beograd”. GIS zelenih površina Beograda ima za cilj da obezbedi efikasnije i ekonomičnije održavanje, planiranje i podizanje javnih zelenih površina. Projekat je obuhvatio samo prikupljanje podataka na terenu, razvoj aplikativnog dela softvera u delu održavanja javnih zelenih površina.

Nekoliko karakteristika ovaj projekat svrstava u grupu složenijih prostornih informacionih sistema. Prvenstveno jer se radi o velikoj količini prostornih podataka koji je potrebno prikupiti, a kasnije i tokom vremena održavati aktuelnim. S druge strane, u procesu održavanja zelenih površina učestvuje velik broj korisnika koji su iz više institucija i dislocirani po celoj teritoriji grada.

Korisnici se razlikuju kako po nivou privilegija nad podacima u sistemu tako i po načinu uvida u podatke sa specifičnim i veoma često složenim tematskim upitima čiji rezultat su ili tematske karte ili razni statistički podaci. Ne manje važan je i aspekt prilagođavanja informacionog sistema postojećim nadležnostima raznih institucija nad održavanjem zelenih površina, ali i samoj organizaciji institucija koje koristi sistem, a to se pre svega odnosi na JKP “Zelenilo-Beograd”, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *