Aktuelno

Vlada Srbije ulaže 300 miliona evra u građevinsku industriju

Ministar rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije Rasim Ljajić rekao je povodom Dana građevinara, koji se obeležava 8. avgusta, da je kriza teško pogodila građevinsku industriju, zbog čega će Vlada uložiti 300 miliona evra za podsticanje građevinarstva.

Ljajić je juče prilikom obilaska gradilišta u bloku 61 na Novom Beogradu najavio da će na prvoj narednoj sednici Vlade biti izdvojeno prvih 13 miliona evra za građevinsku industriju i pozvao lokalne samouprave i nadležne institucije da što pre konkurišu za sredstva iz tog programa.

Za prva tri meseca ove godine ugovoreno je 23 odsto manje poslova nego u istom periodu prošle godine, za 70 odsto su smanjeni proizvodnja i promet u ciglarskoj industriji, a 40 odsto u stolarskoj i 20 odsto u proizvodnji cementa, rekao je ministar.

On je naglasio da je i pored rasta industrijske proizvodnje u građevinarstvu „sumorna slika“ i pozvao i sindikate i poslodavce da što pre zaključe granski kolektivni ugovor.

Pregovori su u toku, naveo je Ljajić i izrazio nadu da će, uprkos različitim stavovima, uspeti da se nađe kompromisno rešenje između socijalnih partnera.

Dan građevinara obeležava se od 1940. godine, u znak sećanja na veliki štrajk građevinskih radnika u Srbiji i dogovor koji je tadašnji Sindikat građevinarstva potpisao sa predstavnicima poslodavaca i države o povećanju radničkih nadnica i poboljšanju uslova rada.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *