Dešavanja, Softver

Pametni servisi ecoBus i busTracker za Pančevce

Novi servisi pružaju mogućnost da u svakom trenutku, na svakom mestu, proverite kvalitet vazduha u gradu i poziciju autobusa u javnom saobraćaju.

Grad Pančevo, Telekom Srbija i Ericsson potpisali su protokol o saradnji kojim će građanima Pančeva biti omogućeno korišćenje „pametnih servisa“ – ecoBus i busTracker.

Šta je ecoBus i busTracker?

ecoBus je servis koji na interaktivnoj mapi na mobilnom telefonu ili internet stranici u realnom vremenu prikazuje informaciju o kvalitetu vazduha, temperaturi, pritisku ili vlažnosti, dok servis busTracker na mapi grada pokazuje tačnu lokaciju željenog autobusa u javnom saobraćaju, kao i vreme dolaska sledećeg vozila.

Pančevo, kao jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, odabran je za polaznu tačku u realizaciji ovog projekta, u nastojanju da se promeni svest i odnos prema životnoj sredini i da se ujedno poboljša kvalitet svakodnevnog života građana.
Kompanija Ericsson donirala je gradu Pančevu ecoBus i busTracker uređaje koji će biti instalirani na autobusima gradskog saobraćaja, a Telekom Srbija je omogućila besplatno korišćenje servisa u početnom periodu.

Potreban Android telefon

Sva merenja parametara kvaliteta vazduha i atmosferskih prilika, kao i informacije o lokaciji autobusa biće dostupne preko Interneta ili na mobilnim telefonima sa operativnim sistemom Android koji ima instaliranu posebnu mobilnu aplikaciju. Vrlo jednostavno, svi građani Pančeva moći će da provere željene informacije putem weba, mobilnih aplikacija, a busTracker još i slanjem SMS-a ili pozivanjem kratkog koda.

FINANSIRA EVROPA

Rešenje primenjeno u gradu Pančevo je rezultat istraživačkog projekta „Sensei“ koji finansira Evropska komisija. Ericsson Srbija jedna je od 9 kompanija iz 11 zemalja koja učestvuje u ovom projektu i u Srbiji implementira rezultate i rešenja iz ovog projekta zajedno sa kompanijom Telekom Srbija.

Zahvaljujući saradnji sa Gradom Beogradom, pre Pančeva, funkcionalnosti servisa ecoBus i busTracker testirane su tokom pilot projekta u Beogradu. Uvođenjem ovih servisa, kompanije Telekom Srbija i Ericsson su pokazale da aktivno učestvuju u razvoju mreža budućnosti u kojima će ljudi, senzori i inteligentni objekti komunicirati korisćenjem telekomunikacione mreže.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *