Rešenje proisteklo iz Letnje škole arhitekture u 2019. godini
Studentsko ćoše

U Bugarskoj se izvodi IT park po idejnom rešenju naših studenata?

Nakon gašenja rudnika zlata u Čelopeču, ova bugarska opština će, u cilju revitalizacije naselja, izgraditi prvi industrijski park sa nultom štetnom emisijom, a projekat proistekao iz Letnje škole arhitekture 2019. najozbiljniji je kandidat za realizaciju.

Udruženje Centar za održivi prostorni razvoj „BalkanARHitrav“ iz Dimitrovgrada bavi se održivim prostornim razvojem, istraživanjem i očuvanjem graditeljskog nasleđa, saradnjom i umrežavanjem sa udruženjima, institucijama i pojedincima koji dele slične ideje po mogućnostima održivog razvoja uz poštovanje prirodnog okruženja, poštovanje graditeljskog nasleđa, kao i poštovanje multikulturalnih obeležja i kulturne baštine.

Globalna slika napuštenih planinskih sela, sa vrednim ruralnim nasleđem koje pred našim očima nestaje, ista je i u selima dimitrovgradskog kraja. „To je bio alarm da grupa lokalnih arhitekata pokrene inicijativu osnivanja „Letnje škole arhitekture“ s ciljem skretanja  pažnje javnosti na veliki značaj kulturnog nasleđa, valorizacije i očuvanja narodnog graditeljstva sa svim elementima tradicionalne narodne arhitekture, kao starih graditeljskih zanata.“ – kaže arhitektica Gordana Rančev, predsednica Centra za održivi prostorni razvoj BalkanARHitrav.

Ovogodišnja Letnja škola arhitekture je po prvi put za projektni zadatak imala projektovanje novih objekata u okviru evropskog projekta „Start-up village“.

Prva letnja škola arhitekture održana je jula 2015. godine, u selu Poganovo u Srbiji, na kojoj su učestvovali studenti i profesori sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta (GAF) Univerziteta u Nišu, uz finansijsku podršku Opštine Dimitrovgrad.

Nakon uspešnog početka, 2016. godine, Univerzitet za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju (UASG) – Sofija pridružio se organizaciji. Sporazumi o saradnji potpisani su između BalkanARHitrav-a, GAF-a u Nišu i UASG-a u Sofiji, radi izrade programa godišnje organizacije letnjih škola arhitekture, uz učešće studenata i nastavnika sa oba univerziteta. To je dovelo do organizacije još tri uzastopne Letnje škole arhitekture.

Zona tehnološkog parka

IT park umesto rudnika zlata

Ovogodišnja LŠA se razlikuje od dosadašnjih, jer je po prvi put za projektni zadatak bio projektovanje novih objekata u okviru evropskog projekta „Start-up village“ u kome učestvuje i koji je Opština Čelopeč, u Bugarskoj, želeći da nakon gašenja glavne privredne grane – rudnik zlata, stvori uslove za održivi razvoj sela i opštine. Sa tim ciljem, glavni arhitekta i stručni saradnici opštine, definisali su projektni zadatak koji je podrazumevao izradu idejnih urbanističkih i arhitektonskih rešenja startap sela sa tri funkcionalne zone i to: za rad (tehnološki park za IT-sektor), stanovanje (individualni stambeni objekti i luksuzne vile) i privremeno stanovanje (hostel i hotel).

Idejno rešenje hotela u Čelopeču

Zajednički rad naših i bugarskih studenata

Sedmodnevni rad na ovako obimnom projektnom zadatku za grupu od dvanaest srpskih i bugarskih studenata , bio je pravi izazov. Uz podršku njihovih mentora – starijih kolega  sa prošlogodišnjih LŠA, profesora i BalkanARHitrav tima, studenti su odgovorili zadatku, odnosno postali pravi heroji ove priče.

Na prezentaciji upriličenoj u svečanoj sali opštine Čelopeč, pred mnogobrojnim posetiocima, tri mešovita projektna tima predstavila su svoja impresivna idejna rešenja sa modernom interpretacijom tradicionalne arhitekture, a predsednik opštine Aleksei Kesiakov je, uz zahvalnost, istakao da je jako zadovoljan arhitektonskim rešenjima i da su studenti za  ovih sedam dana postigli više od očekivanog.

Jednoporodično stanovanje
Jednoporodično stanovanje
Hostel u Čelopeču
Hostel u Čelopeču

Izvesnost projekta

U novembru 2019. godine predsednik opštine Čelopeč, Aleksi Kesiakov, prezentovao je idejno rešenje Tehnološkog parka komesarki za strateška partnerstva Evropske Unije, Mariji Gabrijel u okviru sastanka za izgradnju prvog Start-Up sela u Evropi, u Bugarskoj u opština Čelopeč, a utisci su više nego pozitivni.

„Veoma sam zadovoljna kada gradonačelnici preuzimaju inicijativu za implementaciju inovativnih rešenja u korist ljudi i lokalnih preduzeća. U našem susretu sa gradonačelnikom Čelopeča Aleksijem Kesjakovom razgovarali smo o tome kako Evropa podržava inovativne ideje poput projekta izgradnje prvog industrijskog parka sa nulom štetne emisije. Čelopeč će takođe biti prvo startap selo koje će mladim preduzetnicima iz Bugarske i Zapadnog Balkana omogućiti obuku i biti sledeći uspešni kreatori startapa. „- napisala je na svojoj ličnoj stranici gospođa Marija Gabrijel.

Realizacija ovog projekta je prilično izgledna. Trenutno se ovakvo IT selo gradi u bugarskom mestu Varna, a opština Čelopeč je kandidat za naredno takvo selo. „Projekat Letnje škole arhitekture 2019. posebno se istaklo i spada u najozbiljnijeg kandidata za realizaciju ovakvog projekta.“ – zaključuje Gordana Rančev, predsednica Centra za održivi prostorni razvoj BalkanARHitrav.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *