Prvonagrađeni projekat studenata iz Finske; Izvor: Saint-Gobain
Studentsko ćoše

Varšava: Saint-Gobain dodelio nagrade najboljim studentskim projektima

Više od 220 univerziteta iz 32 zemlje učestvovalo je u projektu transformacije okruga u poljskoj prestonici, a ova četiri rada žiri je proglasio za najbolje. 

Kompanija Saint-Gobain dodelia je nagrade za 17. izdanje svog međunarodnog takmičenja „Architecture Student Contest 2022”, na kome su takmičari iz celog sveta pokazali svoje umeće u primeni tehničkih znanja iz energetske efikasnosti zgrada.

Izazov ovogodišnjeg izdanja, organizovanog u bliskoj saradnji sa opštinom Varšava, bilo je osmišljavanje projekta čiji je cilj revitalizacija područja koje se nalazi pored železničke stanice Istočna Varšava, radeći istovremeno na performansama, kao i na arhitektonskim, ekološkim i društvenim aspektima.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zajednički snimak učesnika takmičenja u Varšavi; Foto: Saint-Gobain

Visok kvalitet takmičarskih projekata

Zadatak je uključivao projektovanje novog studentskog doma, kao i centra za sastanke i zabavu u staroj zgradi fabrike koja je svrstana u istorijsko nasleđe grada.

Cilj konkursa je da se razvije projekat sa pozitivnim uticajem kako na pojedinca, tako i na čitavu planetu. Prema propozicijama, zgrade moraju biti visoko energetski efikasne i cirkularne koliko god je moguće, uz niske emisije ugljenika tokom čitavog svog životnog ciklusa.

U isto vreme, novoprojektovani objekti trebalo bi da doprinesu dobrobiti svojih stanara stvaranjem zdravog i udobnog životnog prostora.

Ekološki aspekti u potpunosti su integrisani u razmišljanje studenata.

„Bio sam impresioniran visokim kvalitetom projekata koje su studenti predstavili ove godine. Ne samo iz arhitektonske perspektive, već i u pogledu integracije ekoloških i društvenih izazova. Žiriju nije bilo lako da odabere pobednike. Veoma sam srećan i ponosan što Saint-Gobain može dati vidljivost ovoj novoj generaciji arhitekata, što je u potpunosti u skladu sa našom namerom – Učiniti svet boljim domom“, izjavio je Benoa Bazin, izvršni direktor Saint-Gobaina.

Kako se navodi u pres saopštenju, nivo projekata raste iz godine u godinu i sada su ekološki aspekti u potpunosti integrisani u razmišljanje studenata, ne zaboravljajući pritom izrazito društvenu funkciju arhitekture.

Prva nagrada

Projekat br. 41 – Chain of Change (Finska)

Projekat Chain of Change; Izvor: Saint-Gobain

Artikulacija zgrada je pogodna za razvoj prave studentske zajednice.

Žiri je jednoglasno pohvalio projekat vrlo visokog arhitektonskog, tehničkog, ekološkog i društvenog kvaliteta.

„Veoma originalna arhitektura je posebno dobro integrisana u svoje neposredno okruženje i nudi zapanjujuće bogatstvo perspektiva zahvaljujući kontrastu između fasada. Artikulacija zgrada je pogodna za razvoj prave studentske zajednice. Korišćenje obnovljive solarne energije je dobro ugrađeno u visoko energetski efikasnu i cirkularnu zgrada. Predložena obnova stare fabrike čuva autentični karakter objekta istorijskog nasleđa ovog grada“ – saopštio je žiri.

Izvor: Saint-Gobain

Druga nagrada i Studentska nagrada

Projekat br. 12 – Rust Green (Letonija)

Projekat Rust Green; Izvor: Saint-Gobain

Projekat ostaje na ljudskom nivou i posebno dobro reaguje na potrebe svih građana.

„Ovaj projekat, koji je takođe savršeno integrisan u svoje okruženje, razvija veoma posebnu, originalnu i toplu atmosferu zahvaljujući odabranim materijalima, kako za eksterijer tako i za unutrašnje prostore. Projekat ostaje na ljudskom nivou i posebno dobro reaguje na potrebe svih građana, bilo da su u pitanju stanari zgrada ili stanovnici u komšiluku; izdvaja se po ravnoteži koja se nalazi između izgrađenih i prirodnih elemenata i pametno uzimajući u obzir ekološka pitanja“ – kaže se u obrazloženju.

Izvor: Saint-Gobain

Treća nagrada

Projekat br. 27 – Botanic Frame (Poljska)

Projekat Botanic Frame; Izvor: Saint-Gobain

Projekat omogućava lak pristup sa svih strana na atraktivan zeleni park.

„Ovaj projekat se veoma dobro integriše u svoje okruženje, kako estetski i tako i svojom fizičkom otvorenošću prema komšiluku. Dizajniran da olakša život studentskoj zajednici, sa posebnim fokusom na sportske aktivnosti, projekat omogućava lak pristup sa svih strana na atraktivan zeleni park, uključujući originalna rešenja za smanjenje zagađenja vazduha“ – naveo je žiri.

Izvor: Saint-Gobain

Specijalna nagrada žirija

Projekat br. 52 – Econtainer Student Living (Meksiko)

Projekat Econtainer Student Living; Izvor: Saint-Gobain

Projekat ima veoma specifičnu estetiku, ali uspeva da se dobro integriše u životnu sredinu.

Žiri je posebno pohvalio narativ koji su studenti razvili oko svog idejnog rešenja, uspostavljanjem zanimljive veze između istorije Poljske, cirkularnosti i same lokacije projekta.

„Projekat ima veoma specifičnu estetiku, ali uspeva da se dobro integriše u životnu sredinu, posebno kroz laku cirkulaciju do i sa lokacije“ – kaže se u obrazloženju.

Izvor: Saint-Gobain

Projekti zasnovani na stvarnim potrebama

Pokrenut 2004. godine, ovaj konkurs je usmeren pre svega na studente arhitekture, inženjeringa i dizajna, sa idejom da istakne stručnost mladih akademaca oko projekta zasnovanog na stvarnim potrebama određenog naselja ili grada, koristeći pritom Saint-Gobainov pristup održivoj izgradnji kako bi stvorili životne prostore koji poštuju planetu i dobrobit njenih stanovnika.

Ko su bili predstavnici Srbije na „Architecture Student Contest 2022” u Varšavi pogledajte ovde.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *