Studentsko ćoše

Studentkinja iz Beograda osvojila nagradu na međunarodnom konkursu

Ono što ovaj uspeh čini još većim jeste činjenica da dobitnica do sada nije imala iskustva sa konkursima bilo kog tipa.

Marijana Gajić, studentkinja druge godine master studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, osvojila je drugu nagradu na studentskom takmičenju koje organizuje američka neprofitna organizacija The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH).

Njen nagrađeni projekat – višespratnica za zajedničko stanovanje mladih profesionalaca pod nazivom INFLUX – deo je programa za suzbijanje odliva mozgova, čiji je cilj da ohrabri kvalifikovane tehničare i naučnike da ostanu u Srbiji ili motiviše mlade obrazovane ljude školovane u inostranstvu da se vrate u domovinu ili postanu transnacionalni (cirkulacija mozgova).

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zgrada INFLUX deo je programa za suzbijanje odliva mozgova

Individualni komfor unutar visoke zgrade

Radi simbolike, zgrada je pozicionirana na atraktivnoj lokaciji u Bloku 17 na Novom Beogradu, delu srpske prestonice koji je prvobitno, davnih 50-ih godina prošlog veka, bio naseljen studentima u paviljonskim domovima Studentskog grada.

Polazeći od analize ponašanja fokusne društvene grupe, definisani cilj dizajna bilo postizanje komfora individualnog stanovanja unutar visoke zgrade. Fleksibilna prostorna organizacija i distribucija sadržaja balansiraju potrebe korisnika za individualnim  i zajedničkim prostorima dok spontano podstiču povezanost, socijalizaciju i stvaranje odnosa u zajednici.

Definisani cilj dizajna bilo je postizanje komfora individualnog stanovanja unutar visoke zgrade

Olakšana strategija izrade robotike za samomontažu

Zgrada je generisana korišćenjem kompozicionog algoritma gramatike oblika koji je generisao zgradu od identičnih modula (delova zgrade) primenom definisanih pravila kompozicije (veze između modula) i ograničenja.

Pojavne strukture napravljene od autonomnih modularnih i ponovljenih procesa kompozicija olakšavaju strategiju izrade robotike za samomontažu, povećavajući efikasnost i ekonomičnost proizvodnje, transporta i vremena izgradnje.

Marijana je Arhitektonski fakultet upisala sa namerom da se bavi dizajnom enterijera

Prvo takmičenje i odmah nagrada

Kako za naš portal navodi Marijana Gajić, arhitekturom je želela da se bavi još od osnovne škole, jer je ona za nju predstavljala idealan spoj umetnosti i tehničkih nauka.

“Usmeravanje na ovu oblast započela sam upisivanjem Arhitektonske tehnicke škole, a zatim osnovnih akademskih studija gde sam stekla zvanje inženjera arhitekture. Trenutno sam završna godina mastera smer Arhitektonsko konstrukterstvo, koji sam upisala sa ciljem da proširim znanje na temu projektovanja različitih konstruktivnih sistema”, kaže studentkinja.

Za mene je bio uspeh uopšte učestvovati, a biti jedan od finalista je stvarno velika čast.

Kako saznajemo, studentsko takmičenje koje je organizovao CTBUH zapravo je bio prvi konkurs na kojem je ikad učestvovala.

“Projekat je rađen u sklopu studio projekta na prvoj godini mastera, pri čemu se na osnovu uspeha na tom predmetu pravila selekcija radova koji će biti poslati na takmičenje. S obzirom na to da do sada nisam imala iskustva sa konkursom bilo kog tipa, za mene je bio uspeh uopšte učestvovati, a biti jedan od finalista je stvarno velika čast”, dodaje naša sagovornica.

Velika je verovatnoća da će Marijana školovanje nastaviti u sklopu doktorskih studija

Danas, u domenu arhitekture, teško da je moguće proizvesti nešto u potpunosti novo.

Zanimljiv je i podatak da je Marijana Arhitektonski fakultet upisala sa namerom da se bavi dizajnom enterijera. Sada, četiri godine kasnije, u sklopu svega što je zanima u oblasti projektovanja, enterijer bi, kaže nam, verovatno bio na poslednjem mestu.

“Danas, u domenu arhitekture, teško da je moguće proizvesti nešto u potpunosti novo. Ono što preostaje je nov pristup u primeni postojećih sistema, njihove varijacije i dalji razvoj. Tema hibridnih struktura u vidu organizacije prostora, konstruktivnih sistema i primenjenih tehnologija je ono čime bih volela da se bavim“, napominje naša sagovornica i dodaje:

„S druge strane, privlači me i rad sa studentima, što sam delimično imala priliku da okusim u toku studiranja kao demonstrator, tako da je velika verovatnoća da će se moje školovanje nastaviti u sklopu doktorskih studija”, kaže kraju razgovora za portal Gradnja.rs Marijana Gajić,  naglašavajući da je projekat rađen u sklopu studio projekta M01AK – Prostorne strukture: Diskretni autonomni sklopovi (prva godina mastera, jesenji semestar) pod mentorstvom doc. dr Jelene Milošević.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Lolzinjo

  Ovako je trebalo da izgleda ceo BG na vodi …

  1. miki

   hahah ipak su arapi normalni za razliku od srba brateeee

 2. Grut

  Браво! Изузетно атрактиван пројекат који завређује материјализацију. Без обзира на лагодности рада са студентима била би велика штета да се ова млада жена изгуби у педагошко бирократској пракси . Архитектонско пројектантски
  бирои , Старт Ап компаније су прави пут. Наравно оне које нису под домаћом државном јурисдикцијом. У свету постоје бројни Старт Ап конкурси који подржавају младе и креативне људе без опасности да после утичу на живот компаније какав је случај са домаћом државном подршком за младе предузетнике.

  Само напред и без зихерашења . Биће много посла али вреди сваки минут проведен у раду. Ово говорим као родитељ једне такве храбре особе која већ четврту годину живи свој сан додуше у другој браншу али своје знање и рад пласира на америчком континенту иако све време живи у Србији.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *