Škola Taliesin zatvara svoja vrata posle 88 godina postojanja; Foto: Flickr user cmichael67
Studentsko ćoše

Zatvara se arhitektonska škola koju je osnovao slavni arhitekta

Arhitektonska škola Taliesin koju je pre 88 godina osnovao Frenk Lojd Rajt zatvara svoja vrata.

Vest o zatvaranju poznate škole stiže posle višegodišnjih napora da se osiguraju sredstva za nastavak rada ove obrazovne ustanove. Nakon što joj je 2017. godine obnovljena akreditacija za visoko obrazovanje, usledili su pregovori oko obezbeđivanja budžeta, međutim odluka o zatvaranju doneta je juče od strane upravnog odbora nakon što nije pronađen dogovor sa Fondacijom Frenka Lojda Rajta, navodi se u saopštenju.

Škola Taliesin koju je pre 88 godina osnovao Frenk Lojd Rajt zatvara svoja vrata zbog nedostataka u budžetu.

„Inovativni i prepoznatljivi stub u arhitektonskom svetu zatvara svoja vrata“, piše u saopštenju arhitektonske škole Taliesin i dodaje se da je školu 1932. godine osnovao čuveni arhitekta Frenk Lojd Rajt koja je bila deo njegove vizije o arhitekturi. Navodi se da su najbolji studeni iz SAD i celog sveta pohađali ovu visoku školu, kao i da se ona jedno vreme zvala Škola arhitekture Frenk Lojd Rajt.

Nije joj suđeno

„Tužni smo što nismo našli dogovor sa Fondacijom Frenk Lojd Rajt kako bi škola nastavila da radi“, navodi se u saopštenju i dodaje se da Rajtovo nasleđe nije samo objekat već da je to i škola koja je trebalo da podučava buduće generacije arhitekata.

„Zatvaranje škole je veoma teško palo našim studentima, profesorima i osoblju koji su se borili da održe ovu instituciju. Uradili smo sve što smo mogli da se izborimo da škola preživi ali joj izgleda nije suđeno“, zaključuje Dan Schweiker, predsednik upravnog odbora škole.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *