Lakhta Centre u Rusiji koju je projektova RMJM i Gorproject
Aktuelno

2019. godina bila je rekordna za izgradnju visokih oblakodera

Broj od 26 novoizgrađenih nebodera visokih preko 200 metara ujedno je i srušio rekord iz 2018. godine koji je iznosio „samo“ 18 supervisokih zgrada.

Stambene i poslovne zgrade nastavljaju da se grade, a protekla godina u tome prednjači. Naime, tokom 2019. godine izgrađeno je najviše nebodera dosad, tako barem pokazuju podaci koje je objavilo Veće za visoke građevine i urbane sredine (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) sa središtem u Čikagu.

Kako govore podaci Veća, sagrađeno je čak 26 supervisokih nebodera širom sveta, a onaj najviši nalazi se u Tianjinu u Kini. Neboder je visok 530 metara i sastoji se od 97 spratova. S njegovom se gradnjom započelo 2013. godine, a dovršen je lani. To je ujedno sedmi najviši neboder na svetu, zajedno s kineskim CTF Finance centrom, piše Dezeen.

Kinezi pa Amerikanci

Broj od 26 novoizgrađenih visokih nebodera ujedno je i srušio rekord iz 2018. godine koji je iznosio „samo“ 18 supervisokih zgrada. Neboder koji drži drugo mesto na popisu najviših zgrada dovršenih 2019. godine je Lakhta centar u Rusiji, koji je sa sa visinom od 462 metra ujedno je najviša građevina u Evropi.

Najviše visokih nebodera u 2019. godine izgrađeno je u Kini, a od toga najviše u Šencenu. Sjedinjene Američke Države su na drugom mestu sa 14 nebodera iznad 200 metara, a za njima sledi Indija sa sedam visokih zgrada.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *