Arhitektura

Gradi se najviša zgrada Zapadne Evrope u gradu od samo 7.000 stanovnika

S visinom od 320 metara, Bestseller Tower u malom danskom gradu Brande, obezbediće s njenog vrha najbolji pogled na celu Dansku.

Bestseller Tower nedavno je dobio zeleno svetlo za gradnju, a završetak radova najavljen je za 2023. godinu, kada će zvanično nadvisiti trenutno najvišu zgradu visine 307,5 metara, Shard u Londonu, čiji projekat potpisuje italijanski arhitekta Renzo Piano. Novi neboder, iz čijeg projekta stoji Dorte Mandrup Arkitekter, ipak neće biti najviši u čitavoj Evropi, jer neće prestići visinu Lakhta Centra od 462 metra, u Sankt Peterburgu.

Budući da nema gotovo nikakvih iole visokih građevina u gradiću, neboder će biti viđen s čak 60 kilometara udaljenosti.

Investitor koji stoji iza tornja Bestseller je istoimena danska modna kuća, poznata po brendovima Vero Moda i Jack and Jones, čije je sedište u ovom malom gradu, i koja će od sada u okviru novog objekta imati i prodajni prostor.

U okviru novog nebodera nalaziće se hotel, konferencijski prostori, a tu će biti i prodavnice i kancelarije kao deo „seoskog“ kompleksa manjih objekata koje će biti okupljene oko podnožja ove kule, piše Dezeen.

Investitori kao i arhitekte ističu da je od izuzetnog značaja da novi objekat ima pozitivan uticaj na lokalnu a samim tim i globalnu klimu. Imajući ovo u planu Dorte Mandrup Arkitekter će zajedno sa konsultantskom inženjerskom firmom Ramboll raditi na dizajnu objekta u skladu sa sertifikatom održivosti DGNB.

Budući da nema gotovo nikakvih iole visokih građevina u gradiću, neboder će biti viđen s čak 60 kilometara udaljenosti. Videće ga i posetioci Legolanda udaljenog 30 kilometara, kao i posetioci Jelinga, nekadašnje prestonice vikinškog kralja Haralda Plavozubog.

Rendering: Dorte Mandrup Arkitekter

Kada ste ovde pogledajte:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *