18.000 ekrana za nezobravne večeri u Vilnjusu
Izdvojeno, Svetski projekti

Ova koncertna dvorana će svako veče izgledati drugačije

Spoljašnjost buduće Litvanske nacionalne koncertne dvorane noću se pretvara u živopisno umetničko delo s holografskim prikazima zahvaljujući više od 18.000 ekrana.

Kao odgovor na međunarodni konkurs za dizajn Litvanske nacionalne koncertne dvorane u Vilnjusu, iranska arhitektonska firma Mirage Architecture Studio osmislila je konceptualni objekat dvostruke staklene fasade koja funkcioniše na solarni pogon. Zgrada nazvana Tautos Namai zahvaljujući staklenoj fasadi i hologramskim prikazima, predstavlja umetnost kako u svojoj unutrašnjosti, tako i na eksterijeru.

Energija koja se stvori u toku dana, koristila bi se za napajanje više od 18.000 hologramskih displeja na fasadi.

Prema predstavljenom idejnom projektu objekat bi trebalo da proizvodi više energije nego što mu je potrebno, a kako bi se vršio što manji uticaj na lokaciju objekat bi trebalo da bude izgrađen od recikliranih materijala postojećeg objekta.

Dve ljuske

S brda Tauras, na kom se planira izgradnja nove koncertne dvorane, pruža se prelep pogled na grad. Zahvaljujući duploj staklenoj fasadi zamišljeno je da se objekat što suptilnije uklopi u ovo prirodno okruženje.

„Jedna ljuska odražava spoljašnjost, dok druga odražava enigmatičnu unutrašnju atmosferu. Ovo staklo je napravljeno od fotonaponskih ćelija radeći sa širokim spektrom solarne energije.“ – istakle su arhitekte za Inhabitat.

Svako veče druga fasada

Energija koja se stvori u toku dana, koristila bi se za funkcionisanje više od 18.000 holografskih displeja na fasadi. Izgled zgrade ni jedne večeri ne bi bio isti, jer bi se raznovrsne apstraktne forme konstantno smenjivale na njenoj površini. Zahvaljujući ovom rešenju, to će biti pravi noćni spektakl.

Izgled zgrade ni jedne večeri ne bi bio isti, jer bi se raznovrsne apstraktne forme konstantno smenjivale na njenoj površini.

Prvi nivo, ispod površine zemlje, organizovan je kao multifunkcionalna koncertna dvorana kapaciteta od 550 mesta, dok se na nadzemni prostori koriste kao umetničke radionice, sale za obuku i u druge slične svrhe.

Ipak, na ovom konkursu je pobedilo rešenje španske firme Arquivo. Svakako, ovakav primer kombinovanja solarne energije i umetnosti je za svaku pohvalu.

Rendering: Mirage Architecture Studio

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *