Mercedes Benc stadion u Atlanti; foto: Reddit
Arhitektura, Izdvojeno

Zle zgrade: Arhitektura od koje se ledi krv u žilama

Ako bi zgrada mogla biti dom superzlikovca ili sedište zle korporacije, mesto joj je na Redditovom tredu.

Može li građevinski objekat biti zao? Naravno da može, bar tako kaže Redditov tred sa preko 394 hiljade pretplatnika. Kako kažu, „Ako bi zgrada mogla biti dom superzlikovca ili zle korporacije, mesto joj je ovde; a može biti i bilo kojoj zgradi koja izgleda jezivo; ili bilo čemu zlom; ili ok, samo zgradi; ne ne, držimo se zlikovačkih/zlih/jezivih zgrada.“

Zgrada koja je sve započela je Tajpej 101, drugi neboder po visini na svetu. Na promo fotkama izgleda vedro i veselo, ali kada je predstavljena pratiocima Reddita po prvi put, pokazala je svoje pravo lice, i potpisana je kao „prvobitna zla zgrada“. Ova zgrada, koja se našla na našoj listi najnametljivijih zgrada, inspirisala je korisnike na stvaranje posebne teme posvećene samo zlim zgradama, a kasnije i „sestrinskim“ temama o zlim brodovima, mostovima, sobama, arhitekturi i pejzažima.

Tajpej 101: Prvobitna zla zgrada; foto: Reddit

Na promo fotkama Tajpej 101 izgledao je vedro i veselo, ali kada je izgrađena ova zgrada pokazala je svoje pravo lice.

Ukoliko niste sigurni šta „zla zgrada“ tačno predstavlja, na Redditovom tredu možete pročitati i vrlo zabavni „Vodič za zle jazbine za početnike„. Postoje i tematski dani, Svetogrdna nedelja (dan za crkve i hramove), utorak je dan za zle statue, sreda je dan za plovila, a petak za kompjuterski generisane zle objekte.

Da biste okačili svoju zgradu/objekat, vaš predlog mora imati duhovit naziv u kojem ćete objasniti zašto je zgrada zla, fotku dobre rezolucije, i naziv lokacije u komentarima. Ukoliko vam je teško da budete duhoviti na engleskom, slobodno budite na srpskom i pošaljite nam svoje predloge.

Među najboljim objavama na tredu nalaze se američka Savezna komisija za komunikacije (zbog ukidanja neutralnosti interneta), sedište firme Electronic Arts, Legoland u Čikagu, Trampov međunarodni hotel i kula u Čikagu, Sajentološka crkva, crkva u Lejkvudu, zgrada bez prozora u Njujorku, i Mercedes Benc stadion u Atlanti.

Sedište firme Electronic Arts; foto: Reddit
Katedrala u Kelnu; foto: Reddit
Trampova kula u Čikagu; foto: Reddit
Zgrada bez prozora u Njujorku u ulici Tomas 33; foto: Reddit

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *