Vratija se Šime!
Svetski projekti

Nasukani brod postaće najviša zgrada u Češkoj

Top Tower u Pragu neće samo impresionirati sa svojih 135 metara visine, već i po neobičnoj konstrukciji kao podsetnik na klimatske promene.

Miks svedene arhitekture i skulpturalne crvene strukture koja izgleda kao nasukani brod, produkt je saradnje arhitektonskog biroa Black n’ Arch i skulptora Davida Černija, sa idejom da zgrada postane skrene pažnju na problem klimatskih promena u svetu. Njihova zamisao oslanja se na neželjenu, ali moguću viziju budućnosti u kojoj je nivo mora toliko porastao da je brod udario u zgradu.

Draga, neko nam je parkirao na terasu.

Nasukani brod praviće se od čelika u završnoj crvenoj boji, a karakter objektu daće puzavice koja izgleda kao mahovina.

Projekat zgrade, izveden po narudžbini praške firme Trigema, trenutno je u toku dobijanja lokacijskih dozvola, a trebalo bi da se gradi nedaleko od glavne gradske metro stanice Nove Butovice.

Investitorska kompanija Trigema ima planove da počne sa izgradnjom objekta do 2021. godine, a da izgradnja traje manje od tri godine. Oni se nadaju da će prisustvo neobične konstrukcije na ovoj lokaciji dodatno oživeti javnu pešačku zonu koja se nalazi u zaštićenoj četvrti, van metro trasa.

„Planirano je da objekat bude van zone zaštićenog gradskog područja i van područja u kom je zabranjena izgradnja visokih zgrada.“, rekli su za Dezeen iz kompanije Trigema.

Vidikovac s vrtom

Iako je otkriveno malo detalja o strukturi objekta Top Tower, predviđa se da će primarna struktura, koja se naslanja na kubične svedene volumene, biti izvedena od čelika u završnoj crvenoj boji, a da će karakter objektu dati biljke puzavice, čija će zelena boja biti dodatno naglašena čeličnom konstrukcijom.

Na najvišem delu objekta predviđeno je formiranje vidikovca s vrtom, do kog će se obezbediti zasebni pristup preko spoljašnjeg lifta.

Ukcravanje u toku.

Kroz propeler u stanove i kancelarije

Poslovno-stambeni objekat će imati oko 250 stanova, kao i znatnu količinu kancelarijskog prostora, a kulturni centar i prodajni prostori biće na prva dva sprata. Ulaz u objekat biće naglašen formom masivne strukture propelera koji kao da je odvojen od broda.

Poneki mornar možda ostane bez lađe, ali bez mora, to je izuzetan peh.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *