Zašiljena zgrada visoka je 462 metra; foto: Viktor Sukharukov
Izdvojeno, Svetski projekti

Gazpromova kula u Sankt Peterburgu je nova najviša zgrada u Evropi

Radovi na ruskom Lakhta Centru visokom 462 metra uskoro se privode kraju.

Po projektu britanskog arhitekte Tonija Ketla (Tony Kettle) iz biroa RMJM u Sankt Peterburgu se završava izgradnja nebodera od 87 spratova koji će postati 13 najviša zgrada na svetu, ali ujedno i najviša u Rusiji i Evropi. Iz rukovodstva ruske gasne kompanije Gazproma, poručuju da je ovo i „najseverniji neboder na svetu“.

Zašiljena kula visine 462 metra podužno se uvrće za 90 stepeni oko svoje ose što je posle šangajskog nebodera, koji se uvrće za 120 stepeni, čini drugom zgradom s najvećom rotacijom na svetu.

Ketl kaže da je pri projektovanju centra Lakhta bio inspirisan Petropavlovskom crkvom u Sankt Peterburgu koja je zahvaljujući svojem zvoniku visokom 123 metra donedavno bila druga najviša građevina .

Zgrada je temeljena na šipovima dubokim 82 metra; foto: Slava Korolev

Najveći statički izazov predstavljale su sile vetra, jer na 400 metra visine brzine vetra dostižu i 40 m/s.

Ovako visoku građevinu nose šipovi koji se nalaze do dubini od 82 metra, a najveći statički izazov predstavljale su sile vetra. Naime, brzine vetrova na visini od 400 metra u Sankt Peterburgu dostižu i 40 metara u sekundi što je zahtevalo specifičan konstruktivni sistem.

Staklena fasada napravljena je od 16.5000 komada zakrivljenih staklenih panela sa ugrađenim sistemom za automatsko zamračivanje kako bi zgrada bila što energetski efikasnija. Međutim to nisu jedini elementi koji ovu zgradu čine održivom. Tu su i liftovi sa energetskom rekuperacijom, vakuumski sistem za odlaganje otpada kao i hladni akumulatori.

Vidikovac na 360. metru

Posetioci mogu uživati u pogledu na grad s visine od 360 metara gde je smešten vidikovac, a planirano je i otvaranje restorana koji će oboriti još jedan rekord. Biće to najviši panoramski restoran u Evropi.

Kompleks od 400.000 kvadrata, lociran 15 kilometara od centra grada, imaće ulazni hol visok 24 metra, zasebnu zgradu u obliku bumeranga kao i veliku garažu za automobile. Dve trećine poslovnog prostora zauzeće Gazprom u kojem će raditi 8.000 ljudi, a nove kancelarije će biti ujedno i novo sedište poznate ruske gasne kompanije koja operiše i u Srbiji.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *