Instalacija na Koloseumu u Rimu; Foto: DRIFT
Arhitektura

Evo kako dronovi mogu dočarati izgled neizgrađenih objekata

Završena Sagrada Familia? Zamalo! Holandski umetnici koriste tehnologiju dronova sa ciljem da pomognu arhitektama da svoje buduće projekte ostvare na očaravajuć ali održiv način.

Amsterdamski multidisciplinarni studio DRIFT omogućio je da na nov način sagledamo neka od slavnih arhitektonskih dela, kao, na primer, kako bi mogla izgledati završena crkva Sagrada Familia u Barseloni ili kako bi rimski Koloseum izgledao u punom krugu.

Holandski umetnički duo učinio je izuzetne napore kako bi poboljšao svoj softver za bespilotne letilice, a sve u cilju vizualizacije poznatih arhitektonskih znamenitosti u prirodnoj veličini, na način na koji bi one formom izgledale ukoliko bi nekada bile restaurirane ili završene.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

DRIFT instalacija na crkvi Sagrada Familia u Barseloni; Foto: DRIFT

Mogućnost transformacije prostora

Koristeći vazdušne skulpture, instalacije i performanse njihov multidisciplinarni tim sastavljen od ukupno 64 saradnika pokušava da transformiše prostor delima tzv. svetleće umetnosti (eng. luminous art).

„Svako pojedinačno umetničko delo imaju mogućnost transformacije prostora. Ograničeni parametri nekog muzeja ili galerije često ne odgovaraju delu, već ono često dolazi do svog potencijala u javnoj sferi ili kroz arhitekturu“, kažu za Designboom iz DRIFT studija.

DRIFT su 2007. godine osnovali umetnici Lonneke Gordijn i Ralph Nauta; Foto: DRIFT

Njihov cilj je da se arhitektama pomogne da svoje buduće projekte ostvare na očaravajuć, ali održiv način.

DRIFT je napravio svoju prvu performativnu umetničku instalaciju 2017. godine u formi emisije dronova pod nazivom „Franšizna sloboda“.

Ova instalacija je premijerno prikazana na međunarodnom sajmu umetnosti Art Basel Miami 2017, a nakon toga, holandski umetnički studio je izveo još mnogo sličnih projekata širom sveta.

U saradnji sa kompanijama Drone Stories i Nova Sky Stories, DRIFT koristi njihovu tehnologiju dronova od 2020. godine, kako bi omogućili da zamislimo buduću arhitekturu. Njihov cilj je da se arhitektama pomogne da svoje buduće projekte ostvare na očaravajuć, ali održiv način.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *