Objekat Hill House izgrađen je 1904. godine; Foto: Johan Dehlin
Konstrukcije

Arhitektonsko remek-delo zaštićeno sa 32 miliona metalnih alki

Oštećeni objekat izgrađen 1904. smešten je u džinovsku „kutiju“ nalik stakleniku, sa fasadom mrežaste strukture koja nudi odgovarajuću količinu ventilacije.

Primorski grad Helensburg nalazi se u jednom od najvlažnijih regiona Škotske, sa prosečno više od 190 dana sa padavinama tokom godine.

Takođe, ovo mesto poznato je i po arhitektonskom remek-delu poznatog dizajnera Čarlsa Renija Mekintoša, koje je moralo biti zaštićeno baš zbog mnogobrojnih kišnih dana.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kuća je morala biti zaštićena zbog mnogobrojnih kišnih dana; Foto: Johan Dehlin

Štetan uticaj vlažnih uslova

Objekat nazvan Hill House, izgrađen 1904. godine, konstrukcija je sa fokusom na svetlost i teksturu, dok je njena fasada izvedena od sivog Portland cementa, a ne od nekog tradicionalnijeg i čvršćeg materijala poput kreča, piše This Is Colossal.

Iako je ovaj materijal u to vreme bio inovativan, tokom godina nije izdržao vlažne uslove svog okruženja, te je počeo da doživljava oštećenja i raspada se zbog upijanja vlage iz vazduha i zemlje.

Fasada Mekintoševe kuće izvedena je od sivog Portland cementa; Foto: Johan Dehlin

Kako bi se fasada osušila, a kuća očuvala za generacije koje dolaze, poručena je izgradnja džinovske „kutije“ nalik stakleniku koja je postavljena preko objekta.

Iz National Trust of Scotland, organizacije koja je zadužena za konzervaciju, objašnjavaju da se objekat „rastvara kao aspirin u čaši vode“.

Kako bi se fasada osušila, a kuća očuvala za generacije koje dolaze, organizacija je poručila izgradnju džinovske „kutije“ nalik stakleniku koja je postavljena preko objekta.

Konstrukcija sadrži ravno 32,4 miliona čeličnih prstenova; Foto: Johan Dehlin

Obeležje održivosti i inovativne konzervacije

Engleski jutjuber i edukator Tom Skot, u svom kratkom dokumentarcu otkriva kako je jedinstveno dizajnirana mrežasta struktura postala obeležje održivosti i inovativne konzervacije, koja ujedno sa svojih 32,4 miliona čeličnih prstenova predstavlja najveći niz u 2D na svetu.

On u svom videu govori o načinima na koji fasade od alki nude odgovarajuću količinu ventilacije bez žrtvovanja zaštite objekta, ali i o tome kako višespratne staze omogućavaju inače nemoguć pogled na Hill House.

Foto-galerija

Objekat Hill House izgrađen je 1904. godine; Foto: Johan Dehlin
Objekat Hill House izgrađen je 1904. godine; Foto: Johan Dehlin

Fotografije: Johan Dehlin

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. arhitekta

    za to vreme, u Srbiji…

  2. miki

    jedini naćin da se održi u izvornom stanju u jezioj klimi koja se menja na gore, ne vidim nikakvu spektakularnost ni originalnost, moraju ljudi da se snalaze za boga miloga, izuzetno pametno rešenje!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *