Konstrukcije

Pogledajte kako dronovi prave most po kojem se može hodati

Ciriški institut za dinamičke sisteme, zajedno s istraživačkim centrom Gramazio Kohler, radi na razvijanju tehnologije za robotizovanu izgradnju konstrukcija u vazduhu.

Videli smo da dronovi raznose poštu, lete u formacijama pa čak i da nose zastave po fudbalskim utakmicama, ali nismo još videli da mogu da naprave most od užeta koji se zaista može prepešačiti.

Na Youtube snimku možete videti kako dronovi od Dyneema užeta združeno prave funkcionalan most raspona 7,4 metara koji može da podnese teret jedne odrasle osobe, piše Mashable.

dronovi-most-1

Što je još impresivnije, dronovi prave most potpuno autonomno. Oni bežičnim putem dobijaju komande s kompjutera koji proračunava tačne putanje za letenje. Ipak, postoje samo dva izuzetka u autonomnom radu. Dronovi ne mogu da naprave oslonac o koje su zakačene užadi i, takođe, merenja moraju da se rade ručno.

dronovi-most-2

Puno magije je moralo biti primenjeno da bi se ovakvo nešto postiglo. Dronovi su opremljeni motorizovanim kalemima kojim kontrolišu zategnutost užeta a sve sile kojima uže deluje na dronove moralo se uzeti u razmatranje kako se letačke sposobnosti letelica ne bi ugrozile.

dronovi-most-3

Sigurno se pitate koja je korist od svega ovoga. Na primer, u budućnosti bi dronovi mogli da pomognu majstorima na gradilištima tako što će im napraviti prelaz između dva nosača ili tako što će im prebaciti uže preko visoke prepreke.

dronovi-most-4

Pogledajte i kako izgleda pogled na najvišu zgradu u Dubaiju snimnjenu dronom.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *