Planinari koji se odluče za ekspediciju na planini Storfjellet u norveškom okrugu Hammerfest, od sada će moći da se odmore i uživaju u jedinstvenom planinarskom domu koji je napravljen najsavremenijim sistema gradnje i mapiranja terena. 

Projekat su, po želji Norveškog planinarskog udruženja, osmislile arhitekte iz studija SPINN (Oslo) a inženjeri iz firme FORMAT (London) odgovorni su za izvođenje radova. Baza ove majušne brvnare od 15 kvadrata napravljena je tačno tako da odgovara predviđenoj lokaciji, tako što je teren mapiran pomoću fotogrametrijskog softvera zakačenog za dron. Snimak je pružio detaljnu, trodimenzionalnu mapu terena na osnovu koje je izrađena osnova projekta.

Foto: Tor Even Mathisen

Iglo je napravljen od 77 panela od lameliranog drveta koji se uklapaju zajedno kao 3D slagalica.

Inicijalni oblik kućice dobijen je u Sketchupu i Rhinou, dodatno je optimizovan od strane inženjera u programima Kangaroo i Grasshopper, uz korišćenje skripti koje je razvio FORMAT – firma specijalizovana za napredne drvene konstrukcije.

Konačni dizajn predstavlja moderni iglo sa lameliranim drvenim omotačem od 77 jedinstvenih panela koji se uklapaju zajedno kao 3D slagalica. Projekat je zatim testiran u uslovima jakog simuliranog vetra kako bi se osiguralo da može da izdrži zimske arktičke oluje i ekstremne vetrove, u periodu kada se topi sneg. 3D štampanje je u velikoj meri korišćeno da bi mogle da se isterstiraju različite opcije spoljnog omotača.

100.000 evra za 15 kvadrata

Zanimljivo je da je, na kraju, deo novca potrebnog za izvršenje ovog projekta dobijen putem crowdfunding kampanje, a da su na izradi projekta volonterski učestvovali članovi Planinarskog udruženja. Konačna cena projekta iznosila je oko 100.000 evra. Naredne godine, ovaj tim će podići isti objekat i na planinskom vrhu Tyven u istom okrugu.

Unutra, brvnarica sadrži samo nekoliko klupa, stolove i peć na drva, dok sa velikog prozora puca fantastičan pogled na okolinu. Foto: Tor Even Mathisen

U nastavku pogledajte i detaljne instrukcije za sklapanje projekta: 

Fotografije: Tor Even Mathisen za SPINN

Kad ste već ovde…