Arhitektura, Izdvojeno

Šatorasta skloništa na Islandu koja se podižu u rekordnom roku

Svetlo plavi šator na padinama islandskih vulkana izgleda spektakularno baš kao i ovo ostrvo u severnom Atlantiku.

Pored svojih božanstvenih vodopada, gejzira i glečera, u netaknutoj prirodi Islanda pored mnogobrojnih turista uživaju i takmičari u trekingu koji će uskoro duž svojih staza dobiti skloništa u vidu šatora koje su projektovali Utopia Arkitekter iz Stokholma.

Ova šatorasta konstrukcija veoma lepo izgleda, a napravljena je od čelične konstrukcije i to tako da se na licu mesta može montirati veoma brzo – za samo dva ili tri dana, piše Inhabitat.

Metalni pokrivač obojen u svetlo plavo podseća na živopisnu urbanističku arhitekturu Rejkjavika.

Skýli (sklonište na islandskom) ima četiri trouglasta zabata i metalni pokrivač obojen u svetlo plavo, čija nijansa podseća na živopisnu urbanističku arhitekturu Rejkjavika, glavnog grada Islanda.

Sklonište ima četiri sobe: dve spavaće sobe, višenamensku kuhinju sa sobom za prvu pomoć i trpezariju sa ostavom, a cela konstrukcija smešta petnaest ljudi.

Četiri trouglasta, trostruko zastakljena prozora obezbeđuju puno prirodnog svetla u enterijeru, dok istovremeno, omogućavaju fantastičan pogled na panoramu. Zidovi su obloženi lameliranim drvetom od čega je napravljen i sav nameštaj u skloništu.

Isporuka helikopterom

Instalira se brzo i lako, bilo gde, a isporuka je efikasna i obavlja se helikopterom. Potrebno je pripremiti temeljnu ploču na koju se postavlja čelična konstrukcija koja se sastavlja za dva ili tri dana.

Skýli garantuje zdravo okruženje polazeći od toga da je održivi razvoj od najvećeg značaja. Svi materijali su ekološki i pritom otporni na ekstremne vremenske prilike.

Svaka kabina biće opremljena solarnim panelom i baterijom za ograničeno skladištenje energije. Kišnica se može sakupljati sa krova i prečišćavati kao voda za piće, dok se kuhinjski uređaji snabdevaju tečnim naftnim gasom koji se može koristiti i za grejanje kada je potrebno.

Skýli treking kabina nedavno je i nominovana za nagradu Festivala svetske arhitekture u 2017. godini.

Foto: Utopia Arkitekter

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *