Gde studirati arhitekturu? Foto: Priscilla Du Preez on Unsplash
Izdvojeno, Studentsko ćoše

Koliko je vremena potrebno da se postane arhitekta u Srbiji, a koliko u inostranstvu

Ako razmišljate da studirate arhitekturu u inostranstvu pogledajte u koju zemlju treba otići da bi školovanje trajalo što kraće.

Svakako da pre nego što se odlučite za početak vašeg puta ka diplomi arhitekte interesovaće vas odgovori na mnoga pitanja. Među ključnim pitanjima je i dilema da li studije pohađati u svojoj zemlji ili inostranstvu, a kako izbor zemlje utiče na dužinu perioda studiranja pogledajte u našem tekstu.

Koliko je potrebno vremena da postanete arhitekta:

via Tableau / Association of Collegiate Schools of Architecture

Ukoliko ste marljiv student i svoje ispite polažete u predviđenom roku, u svim zemljama širom svete period studiranja je uglavnom sličan i svede se na oko pet godine, piše Dima Stouhi za ArchDaily.

Period stažiranja, koje je potrebno završiti kako biste stekli pravo polaganja ispita za dobijene licence, može da varira i obično ide od jedne do tri godine.

Kako je kod nas a kako u inostranstvu

Situacija u Srbiji je takva, da nakon završenih osnovnih studija u trajanju od tri godine, i master studija u trajanju od dve godine, potrebno je da imate radno iskustvo u periodu od najmanje tri godine, kao i da ste učestvovali na određenim tipovima projekata.

Traženi „opis delatnosti“ odnosno, zaduženja i vrsta projekata, kako se navodi na sajtu Inženjerske komore, varira u zavisnosti od toga da li želite da steknete licencu kao: Odgovorni projektant arhitektonskih projekata, uređenja slobodnih prostora i unutrašnjih instalacija vodovoda i kanalizacije; Odgovorni projektant konstrukcija objekata visokogradnje; Odgovorni projektant konstrukcija arhitektonskih projekata ili kao Odgovorni inženjer za energetsku efikasnost zgrada. Svakako, poslednja stavka na ovom putu je polaganje stručnog ispita.

U Srbiji, nakon završenih osnovnih studija u trajanju od tri godine, slede master studije u trajanju od dve godine

Ukoliko se odlučite da svoju licencu steknete u Sjedinjenim Američkim Državama ili Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon završenih studija na arhitektonskom fakultetu, u trajanju od tri ili četiri godine, sledi minimum godina rada, odnosno stažiranja, nakon čega je potrebno završiti master studije, u trajanju od godinu i po do dve i tek tada je dozvoljeno polaganje RIBA Part III ispita, koji je potvrda da ste postali arhitekta.

S druge strane, neke zemlje, poput Švajcarske, nemaju striktno definisan protokol za dobijanje zvanja arhitekte. Naime, u ovoj zemlji možete početi da radite u arhitektonskoj firmi mnogo pre dobijanja sertifikovane licence. Studenti mogu raditi na arhitektonskim projektima ukoliko se utvrdi da za to imaju potrebna znanja i veštine, kao i da poznaju švajcarske zakone iz ove oblasti. Međutim, članstvo u Švajcarskom društvu inženjera i arhitekti zahteva da arhitekta ima potrebne diplome, koje se stiču u periodu od pet godina.

Zemlje poput Irske, Francuske i Nemačke nemaju ustanovljen zvanični ispit nakon kog se postaje licencirani arhitekta. U Nemačkoj zvanje licenciranog arhitekte ima onaj arhitekta koji je registrovan u komori, a da bi se to postiglo potrebno je završiti arhitektonske studije u trajanju od četiri godine kao i određeno stečeno iskustvo pod nadzorom registrovanog arhitekte. U Francuskoj buduće arhitekte nakon trogodišnjih osnovnih studija pohađaju još dve godine, kako bi stekli diplomu, nakon čeka sledi godinu dana profesionalne prakse.

Arhitekte u Indiji imaju sličan protokol. Tu je pet godina arhitektonskih studija, koje uključuju i godinu dana stažiranja. Slično Indiji, u Brazilu je potrebno završiti studije u trajanju od pet godina, koje uključuju najmanje šest meseci prakse.

U nekim zemljama, poput Meksika i Libana nije potrebno položiti bilo kakav stručni ispit, niti odraditi praksu da bi se steklo zvanje arhitekte. U Libanu je sve prilično jasno. Potrebno je da završite petogodišnje studije, koje koštaju oko 3.000 dolara i nakon kojih ste kvalifikovani da postanete sertifikovani arhitekta.

Situacija u Srbiji

Ako sve do sada saberemo, može se doći do zaključka da je Srbija zemlja u kojoj vam je potrebno najviše vremena da steknete status licenciranog arhitekte. Ipak, kako je već poznato, u Srbiji kao arhitekta možete raditi i bez polaganja ispita za dobijanje licence, ali ne možete biti odgovorni projektant i ne možete biti vlasnik arhitektonske firme.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *