Arhitektura, Izdvojeno

Jedan od najpoznatijih nebodera Njujorka dobija novo ruho

Građevina koju je 1984. godine projektovao arhitekta Philip Johnson proći će kroz proces značajne obnove što će za rezultat imati promenu odnosa baze objekta s okruženjem.

Projekat rekonstrukcije i redizajna njujorškog objekta 550 Madison, potpisuje arhitektonska firma Snohetta. Primarni cilj njihovog projekta je poboljšanje transparentnosti objekta i njegova povezanost sa okruženjem. Kako bi se to postiglo, predviđeno je da se deo kamene fasade, u zoni baze objekta, zameni staklenom fasadom.

Deo kamene fasade, u zoni baze objekta, zameniće staklena fasada.

Iz firme Snohetta smatraju da će nakon izvedenog projekta objekat biti atraktivniji, a da će se ujedno iz unutrašnjosti uživati u mnogo lepšem pogledu, piše ArchDaily.

Prema predstvaljenim renderima, možemo videti da će se veliki lučni otvori, kao i nešto manji susedni pravougaoni otvori, zadržati, s tim što će se ispred njih naći transparentna fasada. Na ovaj način, očuvanjem prepoznatljivih elemenata očuvaće se monumentalnost građevine ali će se dobiti atraktivniji izgled.

„Sa povećanjem transparentnosti objekta, lobi, atrijum i prva dva sprata zgrade postaće deo živopisne energije ulice.“, navodi se iz biroa Snohetta.

Procene su da će obnova objekta koštati 300 miliona dolara i da će projekat biti završen 2019. godine.

„Novi 550 Madison reflektovaće način na koji se živi i radi u Njujorku. Novi dizajn suptilno transformiše monumentalnu građevinu koja će na novi način komunicirati s ulicom. Ažurirajući je u kulu 21. veka dizajn će podstaknuti dinamičniji odnos između zgrade, grada i ljudi koji u njemu žive.“, dodali su iz biroa Snohetta.

Rendering: DBOX

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *