„Azurni prozor“ u čeličnom ruhu po zamisli arhitekte Svetozara Andreeva i saradnika.
Arhitektura

Ruski dizajneri obnavljaju prirodno čudo na Malti koje je srušila oluja?

Predložena čelična konstrukcija na mestu mestu srušene stene bi zapravo bila umetnička galerija na 5.000 kvadratnih metara.

Čuvenu stenu Azurni prozor na ostrvu Gozo na Malti, srušio je jaki olujni vetar 2017. godine. No, jedan dizajnerski par predložio je da se ova prirodna lepota „rekonstruiše“ na sasvim neobičan način. U pitanju je poligonalna arhitektonska forma od reflektivnog čelika, koja će se uklopiti u pejzaž i imati istu veličinu i proporcije kao originalna stena, a njen dizajn potpisuju arhitekta Svetozar Andrejev i dizajnerka enterijera Elena Britanishskaja.

Dobro poznati prizor na Malti pre urušavanja 2017. godine.

Poligonalna arhitektonska forma od reflektivnog čelika bi bila iste veličinu i proporcija kao originalna stena.

AndrejevBritanishskaja opisuju svoj projekat kao „savršen spomenik i simbol spajanja moderne umetnosti i prirode, vremena i istorije, ali i svedočanstvo upornosti ljudskog duha.“ Njihova čelična konstrukcija zauzima preko 5.000 kvadratnih metara, a u unutrašnjosti ovog ogromnog objekta nalazila bi se velika umetnička galerija na pet spiralno postavljenih nivoa – svaki posvećen jednom veku u istoriji Malte.

Projekat nosi naziv „Malteško srce“ i predlog je prosleđen vlastima ove zemlje. Kako navodi DesignBoom, autori se nadaju da će od uprave dobiti pozitivan odgovor, budući da se radi o objektu koji bi trebalo da privuče novi talas turista u ovu oblast.

Detalje projekta pogledajte u narednom videu:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *