Frenk Geri potpisuje projekat Luma Arles u Francuskoj, koji će na proleće 2020. postati veliki umetnički centar. Fotografije: Hervé Hôte
Arhitektura

„Čelični tornado“ Frenka Gerija tutnji mestom u kojem je stvarao Van Gog

Čuveni arhitekta i nosilac Prickerove nagrade, projektovao je nesvakidašnju kulu koja je ovih dana poprimila svoj konačni oblik u francuskom gradiću Arl. 

U provansalskom mestu Arl, u kojem je čuveni Vinsent Van Gog stvarao godinu dana, nikla je čudnovata kula obložena refleksivnim aluminijumskim pločama, karakterističnim za ovog arhitektu.

U proleće 2020, zdanje nazvano Luma Arles postaće stalni dom velike kolekcije i umetničkog centra švajcarske kolekcionarke Maje Hoffman. Zgrada je podignuta na mestu stare železnice koja nije u upotrebi od 1986, a svojim oblikom i materijalizacijom već je izazvala mahom negativne reakcije.

Foto: Hervé Hôte

Arhitektonski kritičar Frank Miller opisao je ovu građevinu kao „čelični tornado“.

Kada bude završen, kompleks Luma Arles biće visok 56 metara. Baza zgrade napravljena je od betona s čeličnom konstrukcijom. Podnožje zgrade zauzima ogromni ovalni atrijum dok iznad njega raste kula nepravilnog oblika s naizgled razbacanim staklenim boksovima.

Foto: Hervé Hôte

Inspiracija u šiljatim planinama

Geri je inspiraciju za ovaj dizajn našao u neposrednom okruženju Arla, odnosno u šiljastim stenovitim planinama u okolini ovog gradića. Iste planine je 1888. godine oslikao Vinsent Van Gog, piše Dezeen.

Unutrašnjost atrijuma biće uređena po uzoru na stari rimski atrijum koji se nalazi u Arlu, a inače je na UNESCO listi Svetske kulturne baštine.

No, uprkos svemu tome, izgled ove dominantne građevine izazvao je mahom negativne reakcije kod građana Arla, a cenjeni arhitektonski kritičar Frank Miller opisao ju je kao čelični tornado.

Foto: Hervé Hôte

Kupljena Gugenhajmom

Maja Hoffman je kroz fondaciju Luma pomogla izgradnju ovog objekta sa 150 miliona evra i time nastavila ktitorsku tradiciju svoje bogate porodice. Frenk Geri bio je njen prvi izbor, najviše zbog njegovog rada na čuvenom muzeju Gugenhajm u Španiji.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *