Arhitektura

Nova sekcija Luvra pod zlatnim krovom

Čuveni muzej Luvr u Parizu dobio je novu sekciju za islamsku umetnost koja je smeštana pod zlatnim letećim ćilimom.

Galerija koja je smeštena u dvorištu Visconti prostire se na dva nivoa a osvetljena je difuznim svetlom preko krova i bokova. U novoj sekciji Luvra našlo se čak 3.000 eksponata islamske umetnosti koji potiču iz perioda od osmog pa do 19 veka.

Krov je zapravo napravljen od rešetkastog nosača slobodne forme koji se sastoji 8.000 čeličnih cevi i stakala koji su pozlaćeni. Krov u obliku baldahina odnosno ćilima prekriva galerijski prostor u kojem su eksponati izloženi u staklenim vitrinama.

Velike stepenice vode do najnižeg nivoa galerije koji je osvetljen tek letimično, po ivicama zidova, što stvara uzbudljivu atmosferu. Za potrebe gradnje ove podzemne galerije bilo je potrebno kopati do dubine od 12 metara uz obezbeđivanje postojećih temelja.  Arhitektama Mariju Beliniju i Rudiju Riskotiju sigurno se ne bi svidelo da im se pripiše rušenje Luvra usled potkopavanja fundamenata…

Sekcija islamske umetnosti otvorena je za posetioce od 22. septembra 2012. Ovo je inače najveće proširenje koje je muzej dobilo još od čuvenih staklenih piramida.

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *