Arhitektura, Izdvojeno

Zida se toranj od 217 metara usred njujorškog Central parka?

Ovaj vidikovac u najpoznatijoj zelenoj gradskoj oazi na svetu ujedno je i održivi filtracioni sistem koji prečišćava zagađenu vodu iz jezera.

Njujorška arhitektonska firma DFA predložila je izgradnju tornja u Central parku koji pored toga što bi služio kao vidikovac, ujedno bi mogao i da potpuno očisti zagađeni rezervoar Džeklin Kenedi Onazis i pretvori ga izvor pijaće vode.

S obzirom na to da JKO rezervoar zauzima jednu osminu ukupne površine Central parka, da je dubok 12 metara, i da se u njemu nalazi oko 4 milijardi litara zagađene vode, uloga tornja za grad mogla bi biti veoma velika.

Arhitektonska firma DFA predložila je gradnju tornja koji bi filtrirao vodu jezera usred kojeg bi bio izgrađen.

Ovaj toranj ima potencijal da postane model za druge gradove koji imaju za cilj da poprave postojeću infrastrukturu i podignu urbani prostor na viši nivo.

 – rekao je Laith Sayigh, osnivač studija DFA.

Filtriranje vode u tornju

Vertikalna turbina, koji bi povlačila vodu u procesu filtriranja, bila bi smeštena u podnožju tornja, dok bi iznad nje bila rampa kojom bi posetioci mogli da se popnu do vrha i uživaju u pogledu od 360 stepeni.

Fasada od lameriranog drveta

Toranj visine 217 metara bio bi prefabrikovan i njegova izgradnja trajala bi manje od šest meseci. Pravio bi se na betonskim temeljima, a noseća konstrukcija bila bi čelična. Oko čeličnog jezgra formirale bi se rešetka od lameliranog drveta koja bi tornju dala lagani i prozračni izgled. Ceo objekat dobio bi stabilnost pomoću zateznih kablova.

Konstrukcija tornja

Toranj je dizajniran tako da pravi minimalnu senku na okolni park i zgrade, piše Designboom.

Pogled na Menhetn s ovog vidikovca bio bi spektakularan.

Poređenje visine

Toranj od 217 metara dominirao bi Central parkom

Rendering: DFA

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *