Arhitektura

Kako bi izgledao Central Park kada bi se ogradio

Ovaj projekat podrazumeva kopanje po najpoznatijem parku na svetu i postavljanje ograde visine 300 metara!

Hibridna multifunkcionalna megastruktura, naziv je urbanističkog predloga koji su osmislili Yitan Sun i Jianshi Wu i sa kojim su osvojili prvu nagradu na ovogodišnjem takmičenju eVolo Skyscraper. Cilj njihovog projekta je stvaranje novih uslova za Central Park u Njujorku kako bi postao pristupačniji za veći broj ljudi.

Ogradjeni Central Park 01

Kako bi proširili kapacitete Central Parka arhitekte predlažu kopanje do dubokih slojeva ispod površine parka i njegovo pretvaranje u potpuno drugačiju geološku strukturu. Central park više ne bi bio ozelenjen park nego stenovita lokacija sa novim vodenim površinama.

Ogradjeni Central Park 04

Ogradjeni Central Park 02

Osim što bi se izmenio izgled dragulja Njujorka, predlog je da se po obodu celokupnog parka postavi ograda visoka 300 metara izvedena od reflektujućeg materijala, piše Designboom.

Ogradjeni Central Park 05

Ogradjeni Central Park 06

Ogradjeni Central Park 07

Novi izgled parka poništio bi tradicionalni sistem organizacije objekata oko Central Parka. Refleksijom novonastalog parka, sa sve planinama i jezerima, na okolnu ogradu stvorila bi se optička iluzija. Iz okolnih objekata, ali i iz onih koji nisu u prvim redovima oko Central parka, budući pogled bio bi preoblikovan u iluziju beskonačnosti, jer bi zahvaljujući reflektujućim ogradama u centru Njujorka postojao novi horizont.

Ogradjeni Central Park 03

Radikalno, zar ne? Kako se vama čini ovo rešenje?

Pogledajte i kako izgleda gradilišna ograda od ogledala:

Ograda gradilišta od ogledala površine 32.000 kvadrata

Firme iz kategorije Pejzažno uređenje:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *