Arhitektura

Hoće li se bilbordi na fasadama uskoro praviti od zelenih zidova?

Ovi animirani zeleni zidovi napravljeni su piksela, odnosno, ozelenjenih modula koji se roritaju.

Malo ko ostaje ravnodušan na vertikalne bašte a projekat nazvan Kinetički zeleni zidovi oduševiće i one najtvrdokornije. Naime, firma BAD je u saradnji sa Green Studios napravila prototip zelene fasade koja je animirana. Kao što se pikseli na bilbordu menjaju i prave animaciju, tako se i ozelenjeni čelični moduli rotiraju i prave dinamičnu sliku.

Svi slojevi postavljaju se sa sve četiri strane modula sa biljkama u različitim nijansama zelene boje.

 

Kinetički zeleni kanvas sastoji se od skupa pojedinačnih modula u formi kocki koje su napravljene od čelične konstrukcije. Preko čeličnog rama postavljani su paneli, hidroizolacija, sistem za navodnjavanje i preko njega vegetacija, piše Archdaily

Svi slojevi postavljaju se sa sve četiri strane modula sa biljkama u različitim nijansama zelene boje. Moduli se u tačno programiranom sistemu rotiraju stvarajući jasno definisan prikaz.

Na ovaj način mogu se napraviti proizvoljni prikazi kao što je portret Merlin Monro ili Dalija. Naravno, ova tehnologija se može iskoristiti i za zelene bilborde pa se nemojte čuditi ukoliko uskoro u nekim svetskim gradovima vidite reklame za Koka kolu ili Adidas od biljki.

Korisni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *