Ovi animirani zeleni zidovi napravljeni su piksela, odnosno, ozelenjenih modula koji se roritaju.

Malo ko ostaje ravnodušan na vertikalne bašte a projekat nazvan Kinetički zeleni zidovi oduševiće i one najtvrdokornije. Naime, firma BAD je u saradnji sa Green Studios napravila prototip zelene fasade koja je animirana. Kao što se pikseli na bilbordu menjaju i prave animaciju, tako se i ozelenjeni čelični moduli rotiraju i prave dinamičnu sliku.

Svi slojevi postavljaju se sa sve četiri strane modula sa biljkama u različitim nijansama zelene boje.

 

Kinetički zeleni kanvas sastoji se od skupa pojedinačnih modula u formi kocki koje su napravljene od čelične konstrukcije. Preko čeličnog rama postavljani su paneli, hidroizolacija, sistem za navodnjavanje i preko njega vegetacija, piše Archdaily

Svi slojevi postavljaju se sa sve četiri strane modula sa biljkama u različitim nijansama zelene boje. Moduli se u tačno programiranom sistemu rotiraju stvarajući jasno definisan prikaz.

Na ovaj način mogu se napraviti proizvoljni prikazi kao što je portret Merlin Monro ili Dalija. Naravno, ova tehnologija se može iskoristiti i za zelene bilborde pa se nemojte čuditi ukoliko uskoro u nekim svetskim gradovima vidite reklame za Koka kolu ili Adidas od biljki.

Korisni članci na portalu Gradnja.rs: