Foto: DBOX/Foster + Partners
Arhitektura

Crveno svetlo za Fostera u Londonu: Kula Tulip je „veoma neodrživ objekat“

Autori pak smatraju da  je London propustio sjajnu priliku da prihvati progresivnu viziju budućnosti grada.

Vlada Velike Britanije zvanično je odbacila dalji razvoj projekta turističke atrakcije Tulip Tower, predloženog od strane Foster + Partners.

Naime, zvaničnici su bili zabrinuti zbog emisije ugljenika koju će objekat stvarati, kao i zbog  kvaliteta dizajna, te su se odlučili da projekat odbiju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zvaničnici bili zabrinuti zbog emisije ugljenika koju će Tulip stvarati; foto: DBOX/Foster + Partners

„Krajnje neodrživ koncept“ korišćenja armiranog betona

U pismu konačnog rešenja, u ime britanskog sekretara za stambena pitanja Michaela Govea odbačena je žalba za dalje planiranje kule od 305 metara, piše Dezeen.

Gove smatra da bi kula Tulip „ozbiljno umanjila“ vrednost obližnjeg Tower of London, delimično zato što bi se kula uzdizala u nebo direktno iza istorijske tvrđave kada se posmatra sa Tower Bridgea.

Gove se osvrnuo i na ekološke aspekte zgrade, koja je bila predviđena za lokaciju pored nebodera Gherkin, za koji su Foster + Partners osvojili Stirling Prize.

„Obimne mere koje bi se preduzele kako bi se minimalizovale emisije ugljenika tokom izgradnje ne bi nadmašile krajnje neodrživ koncept korišćenja ogromnih količina armiranog betona za temelje i okno lifta kojim bi se posetioci odvezli na najviši nivo kako bi uživali u pogledu“, navodi se u pismu.

Vladi je bilo preporučeno da odbaci žalbu, foto: DBOX/Foster + Partners

Odbijanju prethodila šestomesečna javna istraga

Ova Vladina odluka možda je neke i iznenadila, s obzirom na to da je doneta nakon što je Daily Telegraph prošlog meseca pisao da postoje naznake da će Tulip dobiti „zeleno svetlo“.

Vlada je, ipak, donela svoju konačnu odluku nakon žalbe investitora, te i nakon sprovedene šestomesečne javne istrage, kojom je Vladi preporučeno da odbaci žalbu.

Dalje, Bury Street Properties (Luxembourg) SARL, kompanija koja je podnela žalbu u ime brazilskog milijardera Jacoba Safre ima pravo da podnese zahtev Višem sudu da ospori odluku Vlade.

London ipak neće dobiti „atrakciju bez premca“; foto: DBOX/Foster + Partners

Kao atrakcija bez premca, Tulip je zamišljen kao jedinstveni kulturni i obrazovni objekat u srcu Londona.

„Očigledno smo razočarani ishodom žalbe o planiranju. Kao atrakcija bez premca, Tulip je zamišljen kao jedinstveni kulturni i obrazovni objekat koji bi bio snažan magnet za ulaganja i posetioce u srcu Londona. Smatramo da je London propustio sjajnu priliku da prihvati progresivnu viziju budućnosti grada“, rekli su iz Foster + Partners.

Rendering:DBOX/Foster + Partners

Kad ste već ovde:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Ljubica

    Bravo za engleze!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *