Novi smeštaj za skijaše na Divčibarama; Foto: Đorđe Đoković
Domaći projekti

Divčigora: Skijaška baza odenuta u planinsko ruho

Novi apartmani na Divčibarama sa prepoznatljivim krovom ne samo da su podignuti od prirodnih materijala već su i obloženi lokalnim kamenom.

Naša planinska lepotica užurbano se razvija u turističkom pogledu dobijajući svake godine novi smeštaj za skijaše i turiste. Najnoviji od njih su apartmani zanimljivog imena – Divčigora. Objekat projektovan u planinskom duhu, potpisuje biro GPD Kej i prostire se na skoro 2.000 kvadrata. Apartmani su smešteni u mirnom i šumovitom ambijentu nedaleko od puta za ski-stazu “Crni vrh“ na Divčibarama, na planini Maljen.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Veliki prozorski otvori maksimalno otvaraju objekat ka okruženju; foto: Đorđe Đoković

Divčigora se nalazi na terenu u padu ka zajedničkom dvorištu i potoku koji protiče kroz parcelu.

Objekat je slobodnostojeći, spratnosti Su+P+Pk1+Pk2, a zbog dužine objekta i razbijanja masivne forme, podeljen je na tri korpusa i tri nezavisna ulaza.

Divčigora se nalazi na terenu u padu ka zajedničkom dvorištu i potoku koji protiče kroz parcelu. Dvorište ispod objekta je uređeno kao zajednička parkovska površina sa dečijim igralištem.

Stepenišna jezgra su prozračna, dvostrano osvetljena, a iznad dvorišnih i uličnih ulaza su izvedeni ekstenzivni zeleni krovovi.

Objekat je podužno smaknut za polovinu spratne visine tako da prati prirodan pad terena. Iz komunikacije se pristupa u četiri apartmana po spratu.

Objekat je projektovan tako da prati prirodan pad terena; foto: Đorđe Đoković

 Iznad dvorišnih i uličnih ulaza izvedeni su ekstenzivni zeleni krovovi.

Apartmani su različitih struktura, od garsonjera do četvorosobnih dupleksa. Veliki prozorski otvori maksimalno otvaraju objekat ka okruženju, sa jedne strane ka borovoj šumi, a sa druge ka ski-stazi. U objektu je projektovano 47 apartmana.

Osnove apartmana su koncipirane tako da se nalaze u ogledalu u odnosu na podužnu srednju osu objekta, a takođe i u odnosu na poprečnu osu objekta.

Manji apartmani se sastoje iz kupatila, kuhinje i višenamenske prostorije, dok je u većim apartmanima projektovana i odvojena soba.

Dupleksi na etaži potkrovlja 2 su organizovani tako da je na prvom nivou dnevna zona – kuhinja, kupatilo i dnevni boravak sa trpezarijom, a na spratu je spavaća zona.

U većim apartmanima projektovana je i odvojena soba; foto: Đorđe Đoković

Projekat u duhu planinske arhitekture

Materijalizacija i forma objekta su u duhu planinske arhitekture sa prirodnim materijalima, drvetom (drvene daske na potkonstrukciji u sklopu ventilisane fasade) i lokalnim divčibarskim kamenom (na fasadi suterena).

Konstruktivni sklop objekta je masivan sa zidovima od klima bloka i potrebnim vertikalnim i horizontalnim armiranobetonskim serklažima. Unutrašnji pregradni zidovi su od gipskartonskih ploča na metalnoj potkonstrukciji.

Krov je projektovan kao dvovodan u nagibu 60° sa nadzitkom i krovnim badžama u nagibu 10°. Krovni pokrivač je glineni crep antracit boje, dok je pokrivač badža ravan pocinkovani plastificirani lim.

Krovni pokrivač je glineni crep antracit boje; foto: Đorđe Đoković

Materijalizacija i forma objekta su u duhu planinske arhitekture sa prirodnim materijalima.

Foto: Đorđe Đoković

Faktografija

 • Godina projektovanja: 2018.
 • Godina realizacije: 2020.
 • Površina objekta: 1.997 m2
 • Projektant: Projektni biro GPD Kej d.o.o. Valjevo
 • Autor i odgovorni projektant: Andrijana Maksimović d.i.a.
 • Saradnici: Ana Glušac d.i.a. i Lazar Ćirić d.i.a.
 • Izvođač: GPD Kej d.o.o. Valjevo
 • Odgovorni izvođač: David Maksimović, d.i.a.
 • Saradnik: Slavoljub Marković, d.i.g.
 • Fotografije: Đorđe Đoković

Grafički prilog

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. miki

  sjajno! mogli ste osnove da bacite tek onako?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *