Urbani džep na Detelinari; Foto: NSEPK U. Dožić
Domaći projekti, Izdvojeno

U Novom Sadu niklo vertikalno igralište od čelika i drveta

Detelinara je dobila novi prostor za okupljanje sugrađana po ideji dvoje mladih beogradskih arhitekata.

U Novom Sadu je početkom maja otvoreno za građane novo mesto na naselju Detelinara u Rumenačkoj ulici – još jedno od ukupno 36 komšijskih prostora u čije uređenje su uključeni građani i arhitektonska struka.

Kroz saradnju sa Društvom arhitekata Novog Sada, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” već četiri godine zaredom organizuje konkurs Nova mesta kako bi se stvorili novi urbani džepovi za sugrađane. Najnovija realizacija je vertikalno igralište na Detelinari po pobedničkom rešenju beogradskih arhitekata Fedora Jurića i Alberta Topića.

“Kao mladi arhitekti, na konkursu Nova mesta prepoznali smo da ima prostora za naše ideje da se implementiraju, zažive i poboljšaju život ljudi iz našeg okruženja.” – kažu autori za naš portal.

Pobedničko rešenje Fedora Jurića i Alberta Topića na konkursu Nova mesta

Igralište je izvedeno od čelika i drveta. Čelik ima ulogu konstrukcije, a drvo je obloga i tačka kontakta sa korisnicima.

Projekat sa kojim su Jurić i Topić učestvovali na konkursu bilo je vertikalno igralište za decu, poput onih u tržnim centrima, ali na otvorenom i u volumenu velike linijske skele koja formira ambijentalnu celinu sa postojećim zelenim površinama u bloku.

Intervencija je imala namenu da obogati izbor i dinamiku igre svojih najmlađih korisnika (roditelji su izrazili želju za bogatijom ponudom igrališta u kraju), i da pri tome bude scena odvijanja svakodnevnice stanovnika naselja.

Ova interaktivna struktura je po funkciji svog sadržaja vertikalno igralište, ali ima i ulogu podloge za gledanje filmova na otvorenom, kao i za udobno kolektivno sedenje ispred igrališta, za roditelje i prolaznike koji žele da se odmore.

Igralište je originalno zamišljeno da može poslužiti kao prostor za gledanje filmova na otvorenom

Novo mesto za okupljanje

Iako je izvedeno rešenje drugačije u funkcionalnom i estetskom smislu, ono je zadržalo poziciju i volumen kao iz konkursnog rešenja. Program i sadržaj je sveden, a pojavnost i konstrukcija su dobili nov identitet.

“Uprkos tome, obojica smo baš oduševljeni projektom kako je ispao, stvarno odaje utisak da je naselje dobilo novo mesto za okupljanje mladih i zajednice, što je svakako bio i originalni cilj konkursa.” – kažu autori idejnog rešenja.

Igralište je izvedeno od prirodnih materijala, čelika i drveta. Čelik ima ulogu konstrukcije, a drvo je obloga i tačka kontakta sa korisnicima.

Urbani džep na Detelinari; Foto: NSEPK U. Dožić

Dijalog sa zajednicom

U trenutku visoke urbanizacije gradova u Srbiji, urbani džepovi su sve češća pojava u brzo razvijajućoj urbanoj matrici, svrsishodno upravo prepoznavanje i opremanje ovih džepova jeste i biće u buduće jedna od gorećih tema uređenja javnog prostora.

“Mislimo da je participitavni aspekt bio jedan od najvećih uspeha čitave organizacije i sprovođena intervencija u delo. Pod participativnim aspektom, mislimo na dijalog sa zajednicom oko odabira lokacije i njihovih potreba, sugestija i problema koje se mogu razrešiti samo na lokalu. Učešćem zajednice u formiranju projektnog zadatka, projekat ima najveći potencijal da oplemeni zajednički prostor i poveća osećaj pripadnosti novih urbanih džepova.” – zaključuju autori.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Orim

    Izuzetno ružna i nepraktična konstrukcija, sa klaustrofobičnim tunelom u kome je moguće širenjem nogu zaglaviti se, te nepotrebnom skeletinom u pozadini sa koje će, definitivno, neko dete pasti čim provale da je zgodna za pentranje i dokazivanje… To je ono što se odmah vidi na fotki, na licu mesta je verovatno još gore. Spoj lažno urbane grandiozne kič arhitekture koja bi trebalo da fascinira prolaznike i stanare, sa potpunom nefunkcionalnošću objekta, čak i vizuelnom odbojnošću. Kao neki mali antipatični BG na vodi za klince…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *