Apple Via del Corso sada je najveća Apple radnja u Evropi.
Enterijeri

Kako je Foster smestio novu Apple radnju u rimsku palatu

Kroz vraćanje originalnih arhitektonskih karakteristika palate, istaknuta je njena veličina i značaj.

Renomirani arhitektonski biro Foster + Partners koji stoji iza projekta još jedne Apple radnje, ovaj put se odlučio za obnovu istorijske palate Marignoli u Rimu. Njenom adaptacijom kreiran je novi prostor za tehnološkog giganta, a u isto vreme renovirane su zanemarene istorijske karakteristike zgrade i otvoreno je centralno dvorište.

Palata je organizovana oko velikog dvorišta koje se sada koristi kao prijemna zona za posetioce.

Apple Via del Corso nalazi se na mestu na kom su se u 16. veku nalazili crkva i samostan, dok je sadašnja palata Marignol izgrađena između 1873. i 1878. godine i bila je dom markiza Filippa Marignola. U ovom objektu se tokom kasnijeg perioda nalazio i Caffe Aragno, poznato gradsko mesto u kom su se okupljali umetnici.

„Ideja je bila da se veličaju različiti arhitektonski aspekti i bogata istorija palate“, rekao je Luis Matania za Dezeen, partner u Fosters + Partners.

U svojoj formi slova L, objekat je organizovan oko velikog dvorišta koje su arhitekte otvorile, kako bi javno moglo da se koristi kao prijemna zona za posetioce.

Za uživanje cele zajednice

Drvo kamfora postavljeno je preko puta dvorišta, kako bi simbolizovalo nekadašnja postojanje samostana u 16. veku na ovoj lokaciji.

„Dvorište više nije privatno, već ono postaje javni prostor u koji je zajednica pozvana da uđe i da uživa u njemu.“, rekao je partner u Fosters + Partners, Stefan Behling.

Kao u galeriji

Umetnička dela italijanskog umetnika Afroa Basaldella iz nekadašnjeg kafića koja na apstraktan način prikazuju slike i scene Italije, sada su pažljivo restaurirane i postavljene na zidove širom objekta.

Velike plafonske slike Fabija Cipolla i Ettore Ballerinia takođe su restaurirane i postavljene iznad mermernih površina enterijera između tavanica.

„Bila je to složena zgrada, te smo razne stvari otkrivali usput. To je bio razvojni proces koji se menjao i prilagođavao kako smo pronalazili nove stvari, nova umetnička dela i nove arhitektonske aspekte.“, dodao je Matania.

Apple radnju u centru Rima krase originalna umetnička dela italijanskih majstora.

Ništa bez karare

Prilikom formiranja enterijera korišćen je beli mermer, koji pokriva podove svake prostorije ali i uokviruje velike zastakljene zidne površine.

Zapadno od dvorišta obnovljeno je i veliko stepenište, koje je konstruktivno ojačano i obloženo lokalnim karara mermerom.

Na nivou prvog sprata dugački hodnik povezuje prostor foruma sa obnovljenim barom Genius i tri maloprodajne zone.

Forum za događaje

Prostor u formi foruma zauzima nekadašnju plesnu dvoranu i kao centralna tačka prvog sprata koristiće se za organizovanje događaja.

Najveća Apple radnja u Evropi

Primenjeni drveni nameštaj i stolarija korišćeni su kako bi se unela potrebna količine topline u prostor, a sadnice drveća kamfora, masline i loze jasmina postavljeni su širom terasa, kako bi odražavali tipične rimske krovne terase ispunjene biljkama.

Apple Via del Corso, koja se nalazi u okviru osvežene palate Marignoli, sada je najveća Apple radnja u Evropi.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *