Enterijeri

Azurno plave šalukatre skrivaju kuhinju, prozore i plakare u portugalskoj kući

Enterijeri apartmana u potpunom su skladu s obnovljenom fasadom kuće u Portu.

Portugalski biro Fala Atelier dobio je zadatak da adaptira staru kuću u prostor s pet apartmana. Iako je ona više puta obnavljana, ova kuća u Portu je decenijama stajala napuštena. Kako je ovaj deo grada zahvatila džentrifikacija, tako se i rodila ideja da se ona potpuno rekonstruiše u stanove za iznamljivanje. Arhitekte iz biroa su zajedno sa građevinskom firom Engilaco izveli masivne radove na kući koja je doživela potpuno transformaciju.

Stara ornamentna keramika na fasadi zamenjena je abstraktnim šarom koju čine nepravilni oblici u crvenoj i beloj boji na beloj pozadini.

 

Iako je originalan raspored otvora na fasadi zadržan, ona je dobila potpuno novi izgled. Stara ornamentna keramika zamenjena je abstraktnim šarom koju čine nepravilni oblici u crvenoj i beloj boji na beloj pozadini. Upečatljiva plava i crvena vrata vode u unutrašnjost kuće koja krije brojna enterijerska iznenađenja.

Vizuelni trik sa šalukatrama

Unutar kuće organizovana su pet, skoro potpuno identična, apartmana na tri sprata. Svaki je opremljen sa azurno-plavim pločama od univera, nalik šalukatrama, koje služe da sakriju ili da otkriju kuhinju, kupatilo, plakare i, naravno, prozore. Ovaj vizuelni trik pomaže da se dobije jedinstven, neraspračan prostor u jednosobnim apartmanima.

Ovakav način vizuelne raspodele prostora primenjen je u svim apartmanima uz poneke sitne izmene. Pomeranjem plavih frontova sakrivaju se elementi kuhinje ili plakara i dobija se jedinstven izgled prostora.

Abstraktne šare primenjene na fasadi ponovljene su i u kupatilu. Tako je i tuš-kabina dobila nepravilne oblike u crvenoj i beloj boji na beloj pozadini.

Foto: Ricardo Loureiro

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *