Nova definicija luksuza u afričkom stilu; Foto: ARRCC
Enterijeri, Svetski projekti

Sukob stilova, materijala i koncepta luksuza u afričkoj vili

Betonski i kameni zidovi upareni su s elementima od Corten čelika. Ovaj sukob materijala upotpunjen je nameštajem i umetninama lokalnih stvaralaca s juga Afrike.

Projekat minimalističkog kompleksa nikao je na teritoriji rezervata za divlje životinje u Južnoafričkoj republici. Među naseobinom slonova, lavova, žirafa i nosoroga, arhitektonski studio ARRCC kreirao je prijatnu safari oazu, koju karakteriše minimalistička estetika, kombinovana sa tradicionalnim arhitektonskim elementima i jednostavnim, savremenim detaljima. Prema rečima arhitektonskog tima, cilj je bio stvoriti „nešto prelepo u neočekivanom kreativnom kontrastu, naizgled potpuno suprotstavljenih sila“.

Naš životni stil je moderan, dok je priroda sirova i iskonska. U tom iskrenom kontrastu postoji prelepa tenzija.
– arhitekta Stefan Antoni.

Imajući ovo u vidu, glatki betonski zidovi objekta komponovani su sa sirovim kamenim zidovima i elementima od Corten čelika. Ovaj sukob materijala upotpunjen je nameštajem i umetninama lokalnih stvaralaca.

Ovaj safari koncept stanovanja kojeg čine tri vile nazvana Cheetah Planes, osmišljen je tako da svaka vila ima centralni objekat oko kog su organizovani unutrašnji i spoljašnji zajednički prostori, ali i niz apartmana koji mogu funkcionisati i kao zasebni bungalovi, piše Dezeen.

Iza čitavog projekta stoji ideja da se pojam luksuza redifiniše i da se koristi novi jezik afričkog dizajna.

Glavni objekti kreirani su kao prostrane celine sa otvorenim konceptom dnevne sobe i trpezarije, velikom terasom sa bazenom, tradicionalnim prostorom za večere na otvorenom, kao i prostorom za gledanje filmova.

Sa druge strane, apartmani nude gostima osećaj boravka u divljini. Spavaće sobe su pogledom okrenute prema divljim pejzažima i pored malog dnevnog boravka i garderobera, imaju i kupatila na otvorenom.

Redefinicija luksuza

Iza čitavog projekta stoji ideja da se pojam luksuza redifiniše i da se koristi novi jezik afričkog dizajna. Rezultat ovoga su enterijeri koji su svakako karakterno i estetski afrički, a istovremeno i moderni, zahvaljujući prirodnoj materijalizaciji i sofisticiranim detaljima.

Osnova partera kompleksa

Foto: ARRCC

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *