Svet Brenda Stone Age satkan je od vune; Foto: Martin Sarovski
Nameštaj i oprema

Kameno doba? Svet ovog beogradskog studija satkan je (ipak) od vune

Ne postoji mašina na ovom svetu koja može zameniti ljudske ruke i zato su svaka njihova prostirka, tabure ili jastuk apsolutni unikat.

Kada spojite tehnologiju i umetnost – nastane Stone Age Design Naime, bez tehnologije nije moguće stvoriti ovakvu vrstu umetničkih artefakta kao što su ovi predmeti od vune. Čitav ovaj domaći brend postoji samo godinu i po dana i bavi se izradom podnih prostirki, taburea i jastuka od vune.

Sve što se izrađuje je ručni rad u potpunosti. Ideja je potekla od ljubavi prema vuni kao materijalu koji ima toliko puno kvaliteta. Takođe, cilj je bio uvesti vunu u svet savremenog dizajna gde će ona poprimiti unikatan oblik, a i dalje će sama po sebi predstavljati sinonim za kvalitet i dugotrajnost.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vuna predstavlja sinonim za kvalitet i dugotrajnost; Foto: Martin Sarovski

Izuzetna mekoća vunenih kamenčića

Između ostalog, Stone Age se bavi izradom podnih prostirki od Merino vune mekoće 19 mikrona.

Prostirke se izrađuju tako što se prave “kamenčići“ od vune koji se kasnije spajaju u celinu i predstavljaju imitaciju kamene staze.

Prostirka izgleda kao da je sačinjena od kamenja, a u stvari je izuzetno mekana jer je napravljena od čiste vune.

Za izradu podnih prostirki korišćena je Merino vune mekoće 19 mikrona; Foto: Martin Sarovski

Mogu biti u ulozi taburea ili jastuka, a mogu i biti samo detalj u prostoru koji upotpunjuje čitav enterijer.

Pored prostirki, nešto kasnije, pokrenuta je i izrada taburea i jastuka koji su takođe od vune, ručno izrađeni.

Ideja je da imitiraju veliko kamenje, a takav unikatni dizajn doprinosi tome da prostor bude u skladu sa prirodom.

Dimenzije diktiraju njihovu namenu. Mogu biti u ulozi taburea ili jastuka, a mogu i biti samo detalj u prostoru koji upotpunjuje čitav enterijer.

Vrlo su realistični pojedinačno, ali kada su u grupi postiže se pravi efekat kamenja iz prirode.

U grupi se postiže pravi efekat kamenja iz prirode; Foto: Martin Sarovski

Održavanje i medicinski aspekt

„Cilj našeg rada je da se vuna prepozna kao izuzetan materijal i da se što više primenjuje u modernom dizajnu enterijera i umetnosti, jer je nezamenljiva kada su u pitanju određene karakteristike vezane za održavanje ili čak i karakteristike materijala sa medicinskog aspekta“, kaže za naš portal Tijana Marjanović.

Inspiracija za izradu potiče od same ljubavi prema dizajnu enterijera sa kojim je njihov posao usko povezan i mogućnost da neko u svom domu ima nešto jedinstveno i unikatno napravljeno isključivo prema njegovim željama.

Ne postoji mašina na ovom svetu koja može zameniti ljudske ruke i zato je svaki naš proizvod apsolutni unikat.

Materijal koji je zastupljen u njihovoj ponudi je australijska Merino vuna i domaća vuna koja potiče iz Srbije i tu se i obrađuje za dalju upotrebu.

Još jedan od materijala koji se koristi u izradi su silikonske kuglice koje ispunjavaju unutrašnjost velikog kamenja, dok su prostirke u potpunosti napravljene od Merino vune i nemaju u sebi ništa osim vune.

Cilj korišćenja silikonskih kuglica za punjenje kamenja je lako održavanje i sušenje kamena nakon pranja.

„Takođe je cilj približiti kupcima i saradnicima šta to predstavlja ručna izrada. Ne postoji mašina na ovom svetu koja može zameniti ljudske ruke i zato je svaki naš proizvod apsolutni unikat“ – kaže naša sagovornica.

Svaki njihov proizvod je apsolutni unikat; Foto: Martin Sarovski

Efekat prirodnih materijala u prostoru

Najprodavanjiji modeli prostirki su Marble i Mexican beach pebbles, prostirke u beloj i crnoj boji.

Za takav dizajn je do sada bilo najviše interesovanja jer kamenčići podsećaju na mermer ili kamenje sa egzotičnih destinacija, pa se kao takvi odlično uklapaju u kupatilske ambijente i daju doživljaj spa centra.

Svaki kupac koji želi da se enterijer njegovog doma izdvaja od svega ostalog treba da ima nešto iz Stone Age ponude. Pored unikatnog dizajna Stone Age nije samo estetika.

„Nama je stalo do prirode i dajemo na značaju – efektu koji prave prirodni materijali u prostoru“ – objašnjava za Gradnju  Marjanović.

Kamenje ispunjavaju silikonske kuglice; Foto: Martin Sarovski

Želja u budućnosti nam je nesvakidašnji dizajn nameštaja koji će biti kombinacija vune i drveta.

Suvišno je pominjati koliko su prirodni materijali poželjniji u prostoru u kojem boravite svakodnevno kada se posmatra sa zdravstvenog aspekta.

Stone Age će trajati u vašem domu i zbog toga je važno sa kakvim materijalima dolazite u kontakt na svakodnevnom nivou.

„Želja u budućnosti nam je nesvakidašnji dizajn nameštaja koji će biti kombinacija vune i drveta i koji će kao i do sada predstavljati kvalitet, prirodu, umetnost i kreativnost“ kaže Tijana Marjanović.

Prirodni materijali poželjniji u prostoru i sa zdravstvenog aspekta; Foto: Martin Sarovski

Dogovor na licu mesta

Njihovi radovi se mogu videti uživo u lokalima saradnika kao sto su Mermeta i Eurodom. U narednom periodu Stone Age će raditi u sklopu predivnog show rooma Dalmata koji se nalazi u K District-u, gde će ujedno i biti njihovo sedište.

Tamo će kupci moći da pogledaju uzorke i realne modele taburea i jastuka u prostoru i dobiti smernice i savete za odabir “kamenja” koje bi se najbolje uklopilo u njihov ambijent.

Postoji mogućnost dolaska na kućnu adresu gde se tom prilikom donose uzorci i na licu mesta dogovara izgled i dimenzije prostirke, taburea ili jastuka.

Rok isporuke je između 10 i 40 dana, u zavisnosti od dimenzija artikla koji je poručen i trenutnog obima posla. Svaki kamen se izrađuje ručno, a to je nešto što iziskuje puno vremena i strpljenja.

Svaki kamen se izrađuje ručno; Foto: Martin Sarovski

Rad sa vunom je vrlo zahtevan i ponekad nepredvidiv, jer se vuna ponaša kao živo biće sa kojim morate biti vrlo pažljivi.

Iza brenda stoji tridesetogodišnja Tijana Marjanović iz Beograda, koja je i sama davno započela rad sa vunom i pokrenula čitavu izradu kojom se sada bavi tim ljudi.

Po struci je inženjer tehnologije. Određena znanja iz tekstilnog inženjerstva koja se proučavaju u sklopu tehnologije bila su od velike pomoći za početak rada sa vunom, jer rad i obrada vune spadaju u tehnološke procese.

Pored kreativnosti, potrebno je i neko znanje o vunenim vlaknima i o tome kako se vuna ponaša u određenim uslovima.

Ipak i pored svog znanja, rad sa vunom je vrlo zahtevan i ponekad nepredvidiv jer se vuna ponaša kao živo biće sa kojim morate biti vrlo pažljivi.

Pogodna za oblikovanje ako umete s njom

Nakon početnog rada sa vunom iz hobija, došla je na ideju da se vuna može ozbiljno primeniti, a takođe uz pomoć nje iskazati kreativnost u dizajniranju jer je vrlo pogodna za oblikovanje, ako umete s njom.

Početni proizvod su bile samo prostirke koje su zbog svog dizajna privukle veliku pažnju. Nakon nekog vremena usledile su ideje o još nekim imitacijama kamenja i kako bi se one koristile u prostoru.

Iako je tehnologija vrlo interesantna za rad i izučavanje, uvek je volela poslove u kojima se može izraziti kreativnost.

Foto-galerija

Svet Brenda Stone Age satkan je od vune; Foto: Martin Sarovski
Svet Brenda Stone Age satkan je od vune; Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski
Foto: Martin Sarovski

Još od iste autorke...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    sjajno, svaka čast!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *