Nova zgrada Poreske uprave nikla je u Zemunu u ulici Cara Dušana; Foto: Gradnja
Izdvojeno, Izvođenje, Video

Kolonade i pjacete: Ovako izgleda nova zgrada Poreske uprave u Zemunu

Radovi na izgradnji novih kancelarija za poreske organe u blizini naselja Zemunske kapije, privode se kraju. Pogledajte kako izgleda gradilište iz drona. 

Izgradnja objekta Poreske uprave u Ulici cara Dušana u Zemunu, nove administrativne centrale koja će se prostirati na ukupno 27.500 m², započeta je u leto 2021. godine i ovih dana se privodi kraju.

Kao što možete videti na našim snimcima, objekat je praktično već završen, uređuju se buduće zelene krovne terase, te preostaju samo radovi na partnernom uređenju i – useljavanje može da počne.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Pogledajte gradilište nove Poreske uprave u Zemunu:

Pjacete su od ulice ograđene kolonadom stubova, a predstavljaće ozelenjena ulazna dvorišta za ulazak u objekat.

Investitor ove javne zgrade, koja se nalazi se u neposrednoj blizini stambenog naselja Zemunske kapije, je Građevinska direkcija Srbije, a vrednost investicije procenjena je na 42 miliona evra. Izvođač radova je W.D. Concord West.

Zgrada Poreske uprave planirana je u kompaktnoj formi, sa šest nadzemnih i jednom podzemnom etažom (Po+Pr+4+Ps), gde je kroz trotraktno oblikovanje postignuta razuđenost celine za kvalitetnije osvetljenje i ventilaciju unutrašnjosti.

Svojom glavnom fasadom objekat je postavljen na građevinsku liniju prema Ulici Cara Dušana, međutim uvučeni delovi objekta pružiće izdvojen i od buke zaštićen kancelarijski prostor, odvojen kolonadom stubova.

Kolonade stubova ispred pjaceta; stanje: mart 2023; Foto: Gradnja

Zgrada u tri trakta

Dva trakta na fasadama sa otvorima, namenjeni su kancelarijskom prostoru, a srednji trakt – slepi – namenjen je komunikacijama, tehničkim prostorima, sanitarnim blokovima i zajedničkim servisnim prostorima.

Ova razuđena forma u osnovi objekta formira dva ulazna dvorištapjacete ispred dva glavna ulaza u objekat, tako da se u objekat ne ulazi direktno sa ulice, već preko tih malih trgova, koji predstavljaju dodatni kvalitet urbanog prostora (popločanje, zelenilo, vodene površine, klupe za sedenje, ulična rasveta).

Krovovi će biti ozelenjeni; stanje: mart 2023; Foto: Gradnja

Zelene krovne terase

Povučeni sprat imaće i mogućnost izlaska na krovne terase tipskog sprata, koje su predviđene kao zelene krovne terase.

Projektovana je jedna podzemna etaža namenjena parkiranju vozila, sa 171 parking mestom, koja u kombinaciji sa otvorenim parkingom na parceli, kapaciteta 96 parking mesta, treba da zadovolji propisan broj parking mesta.

Faktografija
projekat:

Poreska uprava Zemun

investitor:

Građevinska direkcija Srbije

izvođač:

W.D. Concord West

lokacija:

ulica Cara Dušana, Zemun

površina:

27.500 kvadrata

spratnost:

Po+Pr+4+Ps

investicija:

42 miliona evra

početak:

leto 2021.

stanje:

mart 2023.

rok:

proleće 2023.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Marko Ivezić

  Ovo je, u stvari, ona zgrada koja je „pojela“ trotoar, zbog koje je ppsečen ceo drvored ispred nje? I sada će na njoj biti zelena površina??? Sramota! To je sve što imam da kažem!

 2. Erwin

  Katastrofa od plana
  Dobro je nisu na sred ulice zidali
  Nema vise trotoara niti biciklistucke staze
  Ko to upropastava Zemun

  1. miki

   hahahha kako ko? pa zna se ko

 3. Gagac

  A Zemunci treba da se naplaćaju poreza da se ti lenjivci usele u 42 miliona evra vrednu zgradu…

 4. Dragan Marković

  Zanimljiva topologija.

 5. Bg Tata

  Zgrada je lepa ali bilo bi jos humanije da se na teritoriji opstine Zemun gradi Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju. Zemun je jedina gradska opstina koja nema ovaj preko potreban objekat socijalne zastite. Humanost jednog drustva ogleda se u njihovom odnosu prema osobama sa invaliditetom.

 6. Ferdinand

  Upropastili Beograd, pa sad krenuli na Zemun. Strašno.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *