Izvođenje

Predstavljena prva zelena zgrada u Srbiji

Poslovni kompleks „Blu centar“ dobio je BREEM sertifikat, čime je zvanično postala prva zelena zgrada u Srbiji, koja ispunjava najviše standarde energetske efikasnosti i minimalno šteti životnoj sredini.

Visoke ocene tog poslovnog kompleksa, smeštenog u ulici Španskih boraca u Novom Beogradu, potvrđene „brim kreditacijom“, svrstale su „Blu centar“ među tri odsto zgrada u Evropi, koje poseduju taj svetski priznat serifikat.
„Izgradili smo ne samo tehnički kvalitetnu i energetski efikasnu zgradu, već i kreirali moderno poslovno okruženje, za zaposlene koji tu provode dosta vremena, što ovu zgradu čini privlačnim za kompanije zakupce i već je izdato oko 70 odsto kompleksa domaćim i međunarodnim kompanijama“, rekao je novinarima direktor „Bluhaus kapitala“ za Srbiju Stevan Lojović.

zelena-zgrada-1

Zgrada koja je dobila taj sertifikat ima minimalan negativan uticaj na životnu sredinu, zakupci koji rade u njoj imaju niže troškove zbog smenjene potrošnje energije, što ne ide na uštrb udobnosti i komfora prilikom rada, kazao je Lojović.
Prilikom njene izgradnje, primenjeni su principi energetske efikasnosti, ugrađeni su različiti ekološki materijali za izolaciju objekta, korišćeni obnovljivi izvori energije, kontrola upravljanja otpadom i otpadnim vodama, racionalno korišćenje vode, kvalitetna ventilacija i osvetljenje, naveo je Lojović.

Želeli smo da „Blu haus“ na kome su primenjeni principi održive gradnje, ponudi više od sadašnjih standarda na ovom tržištu, dodao je Lojović.

On je istakao da bi zakup prostora u ovakvim objektima trebalo da bude skuplji od klasičnih poslovnih zgrada, ali u Srbiji to nije slučaj, jer tržište diktira cene zakupa.

Ta kompanija, kako je rekao, traži i druge mogućnosti da investira u slične projekte u Srbiji, u skladu sa tražnjom.
Ambasador Grčke u Srbiji Dimostenis Stoidis ukazao je da će ova „zelena zgrada“, koja ne šteti životnoj sredini i ima moderan izgled, doprineti i arhitektonskom imidžu Beograda.

On je kazao da je ovaj objakat primer kako tehnološki napredak može pozitivno da utiče na zaštitu životne sredine i na povećanje kvaliteta radnog ambijenta. Zgradu je izgradila srpska građevinska kompanija „Energoprojekt“.

(Press)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *