Izvođenje

Novi molekularni lepkovi mogli bi da vinu drvene nebodere pod oblake

Projektovanje drvenih zgrada biće lakše sa novim vezivnim materijalom u kojima je međusobni razmak molekula 10.000 puta manji od debljine vlasi ljudske kose.

Novim istraživanjem koje su sproveli naučnici s Univerziteta Vorvik i Kembridž dobijen je odgovor na veliko pitanje: kako polimeri u ćelijama biljaka formiraju tako jake veze kao što su one u drvetu ili slami. Pravljenjem ovog lepka u laboratoriji, inženjeri su dobili moćno sredstvo za podizanje visokih drvenih konstrukcija, piše Phys.org.

Dugo vremena naučnici su lupali glavu kako se ksilan sjedinjuje s dosta debljim molekulima celuloze.

Otkriće leži u vezi između dva najzastupljenija polimera u prirodi: celulozi i ksilanu (hemicelulozi) koji se mogu naći u ćelijama drveta. Dugo vremena naučnici su lupali glavu kako se ksilan sjedinjuje s dosta debljim molekulima celuloze.

„Znali smo da odgovor mora biti elegantan i jednostavan,“ objašnjava vođa tima profesor Paul Dupree sa Departmana za biohemiju na Univerzitetu u Kembridžu. „Istraživanje je pokazalo da se celuloza pobuđuje ksilan da se razmota i ispravi što mu omogućava da se zakači i veže za molekul celuloze. On se potom ponaša kao jedna vrsta lepka koja štiti celulozu i sjedinjenuje molekule međusobno praveći veoma čvrstu vezu.“

Istraživanje je pokazalo da se celuloza pobuđuje ksilan da se razmota i ispravi što mu omogućava da se zakači i veže za molekul celuloze.

– kaže profesor Paul Dupree sa Univerziteta u Kembridžu.

Naučnici veruju da ovo otkriće može imati dramatične efekte na drvnu industriju, kao što je proizvodnja papira u kojoj će sada biti potreno upotrebiti mnogo manje energije da bi došlo do procesa vezivanja, ali i u građevinskoj industriji gde bi konstrukcije od drvene građe mogle biti veoma stabilnije jer bi međusobne veze elemenata bile daleko jače.

Pošto je izgradnja drvenih nebodera uzela maha u poslednje vreme, ovo otkriće može biti dodatni zamajac ovom trendu jer bi drvene konstrukcije upotrebom ovom lepka bile daleko stabilnije pa bi za njihovu visinu samo nebo bila gradnica.

Srodni linkovi na Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *