Materijali

Spregnuta konstrukcija za drvene nebodere uspešno prošla ispitivanja

Nakon ovog testa, trend gradnje drvetom dobiće vetar u krila.

Kompanija SOM je još 2013. godine osmislila sistem spregnute konstrukcije koja bi omogućila izgradnju visokih zgrada od drveta kao primarnog materijala. Upotrenom ovog sistema gradnje, značajno bi se smanjila emisija štetnih gasova i to od 60 do 75% po pisanju sajta ArchDaily. Nakon uspešnog ispitivanja čvrstoće ovakve konstrukcije, drveni neboderi dobili su zeleno svetlo za izgradnju.

Spregnuti blok izdržao je teret od 41 tonu, što je 8 puta više od projektovanog opterećenja.

 

Sistem nazvan Concrete Jointed Timber Frame zapravo je spregnuta konstrukcija drveta i armiranog betona na kritičnim mestima. Unakrsno lamerlirano drvo (CLT) bilo bi primaran materijal preko kojeg bi se izlivao tanak sloj betona koji bi poboljšao stabilnost, akustiku i otpornost na požar. Na delovima oslanjanja, izlivale bi se betonske grede koje bi zajedno nosile s drvenom konstrukcijom.

spregnuta-konstrukcija-drvo-beton-4

Da bi se izvršilo ispitivanje, blok veličine 11×2,5 metra opterećen je do loma. Rezultati su pokazali da je nosivost ovakvih spregnutih konstrukcija bolja nego kod betonske konstrukcije istog preseka. Stoga, lamelirano drvo i armirani beton u međusobnoj kombinaciju mogu biti nosioci građevinske industrije i visokogradnje.

Povezano: Počela gradnja najviše drvene zgrade u Holandiji

spregnuta-konstrukcija-drvo-beton-3

Nosivost ovakvih spregnutih konstrukcija bolja je nego kod betonske konstrukcije istog preseka.

Testiranje ovog sistema povereno je Univerzitetu u Oregonu koji je ovu konstrukciju u realnoj veličini podvrgao brojnim rigoroznim testovima. Nakon uspešnih rezultata, SOM je zaključio da „ima jake dokaze da ova drveno-betonska kompozitna konstrukcija može da zadovolji standarde i da konkuriše tradicionalnim metodama gradnje.“

Povezano: Najviša drvena zgrada u Vankuveru

spregnuta-konstrukcija-drvo-beton-1

Pogledajte i kako izgleda škola sastavljena od lameliranih drvenih modula.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *