Materijali

Pločice u dnevnom boravku

Keramičke pločice se postavljaju samo u kupatilima i kuhinjama? Varate se! One se odlično mogu uklopiti i tamo gde najmanje očekujete – dnevnu sobu.

Na sledećim primerima pokazaćemo vam luksuzne stanove i kuće čiji je pod u dnevnom boravku, hodniku i radnom prostoru kompletno obložen keramičkim pločicama.

Keramičke pločice su zahvalne za održavanje i lepe su na izgled. Kvalitetne italijanske i španske pločice uvozi kompanija EuroDom a jedne od najpopularnijih proizvođača u njihovom asortimanu su REX i Cerim koji su postavljene u ovim dnevnim sobama.

Nije pravilo ali je najčešći slučaj da se u ovim prostorijama postavljaju pločice kavadratnog oblika dimenzija 60×60 cm ili 45×45 cm koje su laserski sečene te ne postoje fuge. Ovako površina poda izgleda kao jedna celina, elegancija dolazi do izražaja a sa praktične strane nedostatak fuga znači manje prljanja. Pločice pravougaonog oblika su uglavnom rezervisane za zidne površine.

SAVET MAJSTOR ĐURE: Ukoliko se odlučite za postavljanje keramičkih pločica u dnevnim sobama, radnim prostorima i drugim frekventnim prostorijama preporučujemo da se odlučite za kvalitetne proizvode. Čest prolazak, agresivna sredstva za održavanje na manje kvalitetnim pločicama ostaviće posledice kao što su brzo gubljenje sjaja i skidanje glazure…Moja praksa je pokazala da se kvalitetne pločice definitivno isplate.

Ako želite da budete upućeni u tajne majstorskih zanata pogledajte naš članak o načinu postavljanja keramičkih pločica.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

8 komentara

 1. branko

  licno sam ih ugradio sa podnim grajanjem.uvek cisto odlicno

 2. Sonja Brstina

  Slažem se da jako zahvalno što se tiče održavanja ( u kućama pogotovo )… U stanovima se pokaže prednost pločica prvo u hodniku jer parket se jako brzo ošteti od prljavštine, vode sa cipela i sl…

 3. Sonja Brstina

  Naravno, i u radnim prostorima zbog veće frekvencije ljudi- OBAVEZNO pločice…..Lično, ja sam u projektni biro stavila pločice…

 4. goran

  Da li mi neko moze reci, da li moram obavezno da radim podno grijanje ako se vec odlucim za plocice u dnevnom boravku. Napomena je da stan je u potkrovlju i ispod su jos dva sprata.

 5. milena

  Da li je obavezno podno grejanje kada je upitanju pod od plocica? ili moze i radijator?

  1. Sonja Brstina

   Nije obavezno podno grejanje ukoliko postavljate pločice u dnevnoj sobi. Ipak on se savetuje posto keramika spada u „hladnije“ materijale kako ne bi imali subjektivni osećaj hladnoće na bosim nogama.

 6. Mina

  Postavila sam ih u celom stanu, ali one u obliku tankih, dugih plocica koje se slazu kao parket (a i izgledaju tako). Sjajno izgledaju i nikada se vise ne bih vratila na klasican parket koji je izrazito neotporan i propada jako brzo u stanovima sa vise ljudi i vecom frekvencijom. Pokrivanje tepihom mi nije bila opcija zbog prasine i prljavstine, plocice su prava stvar, naravno kvalitetne.

  1. jasmina

   Imate podno grejanje? Ako ne, jel Vam hladno?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *