Materijali

Betonski zid protiv buke s granulama reciklirane autogume

Ruconbar je efikasno i ekonomično rešenje za zaštitu od buke, jednostavno za primenu i sa značajnim ekološkim benefitima.

Čačansko rešenje zvučnih barijera, o kojem smo nedavno pisali, dobilo je konkurenciju na našem tržištu. Naime, hrvatska kompanija Beton Lučko i preduzeće Inobačka iz Novog Sada potpisali su sporazum o proizvodnji betonskog zida protiv buke s granulama reciklirane autogume – Ruconbar. Ovom saradnjom novosadska firma dobila je prava na proizvodnju za tržište Srbije, piše eKapija.

S obzirom na to da je u Srbiji počela izrada karte buke, srpska firma je želela da počne proizvodnju inovativnog proizvoda u svojim pogonima.

– kaže Vladimir Tonaj, direktor prodaje kompanije Beton Lučko.

Ovakvim proizvodnjom rešava se i problem otpada za stare automobilske gume, što nijedan sličan proizvod na tržištu ne nudi kao dodatnu vrednost.

Inovativna tehnologija za proizvodnju lakog betona sa ugradnjom gumenih granulata jedinstvena je na tržištu, a ovaj zid se može montirati duž autoputeva ili železničkih pruga, odnosno svuda gde je potrebna zaštita okolnih naselja. Primenjiv je i u gusto naseljenim urbanim područjima, zbog lake i brze izgradnje, kao i velikog broja mogućih oblika i dizajna.

ruconbar-zid-autoput-2

Ruconbar (RUbberised COncrete Noise BARriers – gumirana betonska barijera od buke) je, inače, projekat nastao pod okriljem Eko-inovacione inicijative (Eco-Innovation initiative) i programa Izvršne agencije EU za konkurentnost i inovacije (Executive Agency for Competitiveness and Innovation Framework Programme – CIP). Ovo rešenje može značajno doprineti i ublažavanju razlike između zemalja članica EU i potencijalnih kandidata za članstvo, kroz smanjenje buke i efikasnije upravljanje otpadom.

Pogledajte i kako izgleda rešenje zvučne barijere Uniprometa iz Čačka.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *