Wood Tube se pravi od odgovorno dobijenih drvenih vlakana; Foto: Wood Tube
Materijali

Wood Tube: Konstruktivni elementi od papira za pregradne zidove

Lagani stubovi napravljeni od pulpe drveta idealni su za enterijerske radove jer su čvrsti, ekonomični i jednostavni za ugradnju.

Rešenje za ublažavanje činjenice da 40% globalnih emisija gasova staklene bašte potiče od građevinske industrije, može se reći da leži u inovaciji.

Imajući ovo na umu, švedska kompanija Wood Tube, članica bioekonomskog klastera Paper Province, lansirala je inovativni proizvod koji je nedavno ušao u svoju komercijalnu fazu.

Naime, radi se o veoma laganim stubićima koji su napravljeni od pulpe na bazi drveta koji su isplativi, laki za rad i iznad svega doprinose održivijem procesu izgradnje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Glavna primena novog materijala je u izgradnji zidova; Foto: Wood Tube

Od jednostavne ideje do inovativnog građevinskog materijala

Tradicionalno, stubovi koji se koriste za izradu okvira za zidove ili pregrade obično se prave od drveta ili čelika. Ipak, autori su došli na ideju da ovaj element naprave kao šuplju cev pravougaonog preseka i to od drvenih vlakana koja se mehanički ili hemijski pretvaraju u celulozu.

Tobias Sederbom Olson iz kompanije Wood Tube objasnio je da je ideja za proizvod nastala kada su njegovi autori Kurt Herdig i Patrik Kempe prolazili pored jednog gradlišta i uočili znatnu količinu upotrebljenog čelika.

„Sa iskustvom u industriji papira, pitali su se: Šta ako bismo mogli da gradimo sa papirom? Sa ovom idejom u njihovim glavama, dizajnirali su stub za izgradnju unutrašnjih zidova i tako je rođen ‘papirni stub’ Wood Tube“, rekao je za ArchDaily Tobias Sederbom Olson.

Materijal pokazuje veliki potencijal u pogledu održivosti, posebno u poređenju sa alternativama od drveta i čelika.

Trenutno se papirni stubići proizvode u gradu Sefle u Švedskoj, smeštenom u regionu poznatom po svojim bogatim šumama i snažnoj bioekonomiji, odakle sirovina i dolazi.

Kao rezultat dobijen je potpuno biološki proizvod koji se može reciklirati kao običan karton, a napravljen je od FSC sertifikovanog papira, što znači da je dokazano da potiče od odgovorno dobijenih drvenih vlakana.

Na ovaj način, materijal pokazuje veliki potencijal u pogledu održivosti, posebno u poređenju sa tradicionalnim alternativama od drveta i čelika.

Ovi lagani stubići napravljeni su od pulpe na bazi drveta; Foto: Wood Tube

Smanjenje emisije za 92 odsto

Zapravo, analiza životnog ciklusa je pokazala da Wood Tube emituje 14 puta manje CO2 od ekvivalenta od čelika, smanjujući emisiju za 92%. S obzirom na to da je predviđena upotreba elemenata u velikim količinama, ovo bi bila značajna razlika.

A kada se govori o zameni drvenih stubića, prednost Wood Tubea leži u tome što je upotreba papira kao sirovine veoma efikasna u pogledu resursa, pošto jedno stablo na ovaj način može da napravi četiri puta više stubića nego da se oni prave od drveta.

Wood tube se može isporučiti u bilo kom obliku i veličini kako bi zadovoljio različite funkcije.

Proces je prilično jednostavan i jasan. Autori objašnjavaju da se instalacija vrši na tradicionalan način, samo što se tradicionalni materijali menjaju stubićima od papira.

Zbog male težine i mekoće, stolari se neće susreti sa podizanjem teških tereta ili sa rizikom od posekotina. Zbog toga, Wood Tube je idealan za razne upotrebe.

Iako je njegova glavna primena u izgradnji pregradnih zidova, on se može isporučiti u bilo kom obliku i veličini kako bi zadovoljio različite funkcije. Zbog ovoga je pogodan za okvire nameštaja, između ostalog za izradu okvira kreveta, sofa, vrata i sl.

Wood Tube je idealan za razne upotrebe; Foto: Wood Tube

Pogled u budućnost

Wood Tube ima za cilj da doprinese zelenijoj građevinskoj industriji i omogući pristup bezbednom, ekološki prihvatljivom i pristupačnom stanovanju.

Ovo je moguće zbog činjenice da se na ovaj način kombinuju održivost, visoke performanse, ekonomičnost i jednostavna instalacija, a korisnicima i arhitektama se pruža olakšan pristup klimatski pametnim proizvodima.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *