Materijali

Proizvodnja cementa bez emisije CO2 možda postane realnost

Trenutna proizvodnja cementa za beton uzrokuje čak 8% globalne emisije CO2, što predstavlja značajan problem u građevinskoj industriji ali i za zdravlje naše planete.

Istraživači sa Univerziteta MIT demonstrirali su eksperimentalni proces proizvodnje cementa koji u svom nastajanju ne ispušta ugljen-dioksid u atmosferu. Zapravo njihov postupak uključuje elektrohemijski metod koji i dalje proizvodi CO2, ali se on može zadržati na „čist“ način tako da ne postoji njegova emisija u okruženje.

Postoje dve ključne tačke u proizvodnji cementa kada dolazi do emisije CO2. Prva je kada se koristi ugalj kako bi se stvorile visoke temperature potrebne za proizvodnju, a druga je kada krečnjak u procesu proizvodnje stvara gasove koji štetno utiču na atmosferu.

Osim što bi se koristili obnovljivi izvori energije za zagrevanje, novi, unapređeni postupak koristio bi elektrolizer gde elektrode dele molekul vode na kiseonik i vodonik, tako da se na jednoj elektrodi stvara kiselina u kojoj se razlaže krečnjak, a na drugoj baza.

Trenutna proizvodnja cementa za beton uzrokuje čak 8% globalne emisije CO2.

Novi metod i dalje proizvodi CO2, ali se on može zadržati na „čist“ način tako da ne postoji njegova emisija u okruženje.

Ipak, ugljen dioksid se i dalje stvara prilikom razgradnje krečnjaka, međutim on se u ovom postupku može zarobiti i biti „čist“ te se može koristiti u druge svrhe kao što je proizvodnja gaziranih napitaka.

U ovom postupku istraživači s MIT Univerziteta proizveli su isti Portland cement, najpoznatiji širom sveta, jer smatraju da ljudi teško prihvataju nepoznate materijale, pa bi se sporo privikavali na novu vrstu cementa.

Novi Njujork na svakih mesec dana

Istraživači ističu da se očekuje da će se broj zgrada u svetu do 2060. godine udvostručiti, što je ekvivalentno nastajanju jednog novog Njujorka svakih mesec dana, piše Dezeen.

Iako ovaj postupak proizvodnje cementa deluje krajnje logično za razvoj građevinarstva, stručnjaci i aktivisti koji su se okupili prošlog meseca na samitu Architecture of Emergency Climate u Londonu smatraju da nema vremena za redizajn betona, već su pozvali sve arhitekte širom sveta da beton zamene drvetom. Ipak, koliko je i ta ideja održiva ostaje pod znakom pitanja.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *