Alha Centauri niče u Zagrebu; Foto: 3LHD
Izdvojeno, Regionalni projekti

IT gigant Infobip gradi kampus u Zagrebu po projektu 3LHD

 

Na 20.000 kvadratnih metara metara, parceli između Microsofta i DHL-a, postavljeni su temelji za Alpha Centauri, novi kampus hrvatskog informatičkog giganta koji će koštati oko 16 miliona evra.

Infobip je u top 3 svetske kompanije u svojem sektoru s oko 2.000 zaposlenih širom sveta, a polovinu od toga u Hrvatskoj. Njihovi klijenti su veliki tech igrači kao što su Uber, Viber i WhatsApp, a njihova rešenja, samo u 2018, koristilo je dve trećine svetske populacije, odnosno 4,7 milijardi ljudi, a da to verovatno nisu ni znali. Na primer, Infobip je zaslužan za skrivanje broja mobilnog telefona i ličnih podataka kada korisnik u Uberovoj aplikaciji komunicira s vozačem. Preko tih nevidljivih servisa i usluga, lani su ostavrili prihod od 443 miliona evra, piše Jutarnji List.

Shodno velikoj stopi rasta kompanije, Infobip je rešio da napravi novi kampus i to u Zagrebu, na parceli između Microsofta i DHL-a, kao i da ga nazove Alpha Centauri po popularnoj video-igri Sid Meier’s Civilization, što je očekivano od informatičara. Alpha Centauri, inače ime nama najbližeg Sunčevog sistema, predstavlja sledeći korak, evoluciju kako za čovečanstvo, tako i za njihovo poslovanje. Tu njihovu apstraktnu ideju na papir stavili zagrebački arhitekti iz biroa 3LHD.

Smeštaj je organizova na vrhu zgrade; Foto: 3LHD

Infobip je zaslužan za skrivanje broja mobilnog telefona i ličnih podataka kada korisnik u Uberovoj aplikaciji komunicira s vozačem.

Zgrada je zamišljena tako da su prostori različite namene složeni jedni na druge po visini: parking u prizemlju, tri etaže kancelarijskih prostora, javna etaža s restoranom i konferencijskom dvoranom te tri etaže sa smeštajem. Rezidencijalne etaže imaće 27 smeštajnih jedinica, dok svi prostori zgrade imaju dvostranu orijentaciju.

Kancelarijski prostori na prve tri etaže smešteni su u oko zajedničkog atrijuma kako bi se optimizovala komunikacija između zaposlenih. Atrijum, višeetažni reprezentativni prostor, predstavlja mesto susreta, druženja i velikih događanja, ostavlja prvi dojam na posetioca i dovodi prirodno svetlo u dubinu prostora.

– Poluotvorene kancelarije tzv. semi-open plan omogućava zaposlenima korišćenje različitih zona u zavisnosti o vrsti aktivnosti. Uz fiksna radna mesta i klasične sobe za sastanke, osigurani su i prostori za opuštenije sastanke, prezentacije i brainstorming između SCRUM timova. Smešteni uz prolazne zone, ti prostori su uvek “pri ruci”, imaju sopstveno osvetljenje i zvučno su izolovani – kaže za Jutarnji List Marko Dabrović, jedan od osnivača zagrebačkog studija 3LHD.

Krovna terasa; Foto: 3LHD

Zelenilo koje daje vizuelni identitet

Osim na zelenom krovu, zelenilo je prisutno i na pročelju kancelarijskih etaža. To je organska fasada koja će s promenom godišnjih doba menjati svoj izgled, štiti zgradu od sunca i dati joj vizuelni identitet. Na fasadi će rasti brojne biljke penjačice, bršljani, loza kao i biljke padačice koje se rastući spuštaju prema etaži ispod.

Za hlađenje i grejanje prostora koristiće okolne podzemne vode jer cela ideja Alpha Centurija jeste da bude niskoenergetska zgrada koja troši manje struje.

Pejzažno uređenje potpisuje Studio Kappo, a bazira se na biranim biljnim vrstama čije karakteristike omogućuju različite doživljaje tokom svih godišnjih razdoblja prilagođenih klimatskim odlikama područja.

Krovna terasa; Foto: 3LHD

Za upravljanje projektom koristimo Volum3, online platformu koje zamenjuje veliki broj različitih softvera, okuplja različite korisnike – projektante, izvođače, investitore.

– Proces projektovanja je u potpunosti odrađen u BIM-u. Izrađen je virtuelni model zgrade i svih instalacija. Taj način rada omogućio je veliku sigurnost da su greške svedene na minimum te da će realizacija koja se očekuje za godinu dana biti izvedena onako kako je i zamišljena. Za upravljanje projektom koristimo platformu Volum3, online platformu koje zamenjuje veliki broj različitih softvera, okuplja različite korisnike – projektante, izvođače, investitore te omogućuje jednostavniju, sigurniju i bržu saradnju na projektima kroz sve faze – objašnjava Marko Dabrović, o čemu je govorio i na konferenciji BuildUp 2019.

Alha Centauri niče u Zagrebu; Foto: 3LHD

Enterijer inspirisan svemirom

Biro Fabrika, osmislila je enterijer, oslanjajući se na ime Alpha Centauri, te je pri oblikovanju unutrašnjosti koristila naučne pojmove i događaje vezane uz istraživanje svemira. Cilj je, kažu, “prizvati pažnju zaposlenika na nova saznanja o večnoj temi – beskonačnosti svemira”.

– U enterijeru se koriste jednostavni i dobrim delom reciklirani materijali “mekanih”, okruglih oblika, koji izgledom podsećaju na planete. Strukturalni deo napravljen je od stakla, čelika, betona i drva. Na spoljašnji, “zeleni” deo nadovezujemo se i u enterijeru, koristeći brojna mesta za postavljanje biljaka koje poboljšavaju kvalitet zraka i vraćaju prostoru kiseonik- objasnili su iz Fabrike.

Atrijum omogućava prodor velike količine svetlosti; Foto: 3LHD

Naseljavanje Alpha Centaurija krajem sledeće godine

Prva lopata je već zakopana i Alpha Centauri je dobio svoje temelje. Ako sve bude išlo po planu, kampus vredan 16 miliona evra bi trebao biti završen krajem sledeće godine, kada će se tamo useliti 650 zaposlenih.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *