Foto: Gerhard Maurer/ Unimo
Arhitektura

Šta 300 stabala drveća radi na jednom stadionu?

Izolovana šuma transformiše fudbalski stadion u prostor najveće javne umetničke instalacije u Austriji.

Ova nesvakidašnja šuma „nikla“ je na još nesvakidašnjijem mestu i čini je skoro 300 autohtonih stabala iz srednje Evrope, a svako stablo teži i do 6 tona, što je značajan podatak imajući u vidu da ova šuma nije zapravo izrasla na ovom mestu, već je „instalirana“.

Švajcarski umetnik Klaus Littmann je u saradnji sa Enea Landscape Architecture izveo projekat FOR FOREST na stadionu u Klagenfurtu s ciljem da se privuče pažnja na problem klimatskih promena, kao i sečenja šuma.

Foto: Gerhard Maurer/ Unimo

Projekat je inspirisan radom Maxa Peintnera koji prikazuje hiperindustrijalizovani distopijski svet u kom su šume toliko uništene da se samo u formi eksponata mogu videti na stadionu.

Ideja za projekat FOR FOREST inspirisana je crtežom The Unending Attraction of Nature iz 1970. godine, austrijskog umetnika Maxa Peintnera koji prikazuje hiperindustrijalizovani distopijski svet u kom su šume toliko uništene da se samo u formi eksponata mogu videti na stadionu.

Projekat FOR FOREST je zapravo reprodukcija tog crteža u realnim razmerama i na realnoj lokaciji stadiona Wörthersee koji može da primi 30.000 gledalaca i u kom se mogu videti primeri srebrne breze, bele vrbe, graba, javora, jasike, jove i hrasta.

Crtež The Unending Attraction of Nature iz 1970. godine, austrijskog umetnika Maxa Peintnera

Zarobljena priroda

„FOR FOREST želi da ospori našu percepciju prirode i dovede u pitanje njenu budućnost, podsećajući nas da priroda, koju često uzimamo zdravo za gotovo, jednog dana se može zaista naći samo u određenim prostorima, kao što je to već slučaj s životinjama u zoološkim vrtovima.“ – piše u saopštenju za javnost.

Foto: Gerhard Maurer/ Unimo

Besplatno do 27. oktobra

Umetnička instalacija FOR FOREST otvorena je za javnost i možete je besplatno videti do 27. oktobra kada će drveće pažljivo biti presađeno na obližnje lokacije kako bi i dalje predstavljalo „žive šumske skulpture“.

Ova monumentalna umetnička instalacija predstavlja najveću izložbu ovog tipa u Austriji do danas.

Foto: Gerhard Maurer/ Unimo

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *