Umetnički centar u Kini po projektu Zaha Hadid Architects; Vizuelizacija: © Minmud
Izdvojeno, Svetski projekti

23 arhitektonska projekta čiji završetak očekujemo u 2023. godini

Vodimo vas na zanimljivo arhitektonsko putovanje od Abu Dabija, Dubaija i Tokija, preko Varšave, Praga i Tirane, do Njujorka, Kuala Lumpura i Jerusalima.  

Na samom početku godine, kao što je običaj, upoznajemo vas sa najuzbudljivijim projektima planiranim za otvaranje tokom 2023. Drugi najviši toranj na svetu trenutno je u izgradnji u Maleziji, Egipat će uskoro biti spreman da otvori svoj najveći arheološki muzej, dok MVRDV u Albaniji renovira brutalističko obeležje posvećeno nekadašnjem predsedniku Enveru Hodži.

Uključujući međunarodno poznate arhitektonske firme kao što su Snøhetta, OMA, Studio Gang, Zaha Hadid Architects i BIG, kao i poslednjeg dobitnika Pritzkerove nagrade Fransisa Kerea, sledeći izbor predstavlja projekte iz čitavog sveta, koji variraju u obimu i programu – od međunarodnih aerodroma do skulpturalnih umetničkih galerija ili proširenja muzeja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Adaptacija, proširenje i integracija

Kao što ćete primetiti, nekoliko projekata predstavljenih ovom prilikom mogli ste videti i u našem prošlogodišnjem izboru, budući da su raspoloživost resursa i problemi sa radnom snagom izazvani pandemijom nastavili da utiču na raspored otvaranja, doduše, u manjem obimu nego ranije .

Prateći predviđene trendove za 2023. godinu, sve više projekata uključuje adaptivnu ponovnu upotrebu postojećih struktura. Osnovna tema je vidljiva u povećanom interesovanju za proširenje umetničkih i kulturnih prostora i integraciju istorijskog nasleđa u izraz savremene arhitekture.

A sada, pređimo na 23 arhitektonska projekta čiji završetak će, ukoliko planirani rokovi budu ispoštovani, svakako obeležiti arhitektonsku 2023. godinu.

1. Biblioteka “Šuma znanja” u Pekingu, Kina – Snøhetta

Norveška arhitektonska firma Snøhetta je, u saradnji sa kineskim institutom ECADI, dobila zadatak da dizajnira novu biblioteku u Pekingu nakon sprovođenja međunarodnog konkursa. Projekat ima za cilj stvaranje novog tipa javnog prostora usredsređenog na učenje, razmenu informacija i debatu.

Raznovrsna topografija ispod krošnje nalik na šumu definiše centralni zajednički prostor. Samonoseća staklena fasada visoka 16 metara obezbeđuje transparentnost, dok skulpturalni stubovi sadrže distributivni tehnološki sistem koji kontroliše unutrašnju klimu, osvetljenje i akustičnu udobnost. Planirano je da projekat bude završen početkom 2023. godine.

Biblioteka „Šuma znanja“ u kineskoj prestonici; Vizuelizacija: Plomp/Snøhetta

 

2. Proširenje Prirodnjačkog muzeja u Njujorku, SAD – Studio Gang

Nazvano Centar za nauku, obrazovanje i inovacije Ričarda Gildera, proširenje Američkog prirodnjačkog muzeja u Njujorku od strane Studija Gang povezuje 10 muzejskih zgrada i stvara monumentalni kampus za izložbene galerije, učionice i impresivno digitalno pozorište.

Arhitektura je inspirisana prirodnim procesima na Zemlji poput formiranja geoloških kanjona i glacijalnih struktura. Rezultat je talasasta kavernozna struktura napravljena od armiranog betona, sa otvorima nalik kanjonima i mostovima koji nude vizuelne veze sa mnogim objektima projekta.

Geologija kao inspiracija za dizajn njujorškog Prirodnjačkog muzeja; Vizuelizacija: © Neoscape, Inc., © AMNH

 

3. Muzej umetnosti Buffalo AKG, SAD – OMA

Muzej umetnosti Buffalo AKG se renovira i proširuje novim kampusom koji je dizajnirao njujorški ogranak holandske firme OMA u saradnji sa Kuperom Robertsonom.

Osmišljen uz značajan doprinos zajednica širom zapadnog dela države Njujork i rukovodstva muzeja, kampus dodaje blizu 4.700 kvadratnih metara „inkluzivnih, interaktivnih i poroznih izložbenih prostora“, pored učionica i unutrašnjeg prostora za okupljanje zajednice.

Ranije poznat kao Umetnička galerija Olbrajt-Noks, muzej je najavio da će dočekati svoje prve posetioce 25. maja 2023.

Budući muzej u gradu Bafalo u državi Njujork, SAD; Vizuelizacija: OMA New York

 

4. Abrahamic Family House, UAE – Adjaie Associates

Abrahamic Family House je zamišljen kao značajan projekat u kojem se spajaju tri monoteističke religije. Lokalitet zauzimaju tri glavne strukture: džamija, sinagoga i crkva.

Spajajući ljude različitih vera iz svih slojeva društva, ovaj projekta trebalo bi da predstavlja korak ka mirnoj koegzistenciji za generacije koje dolaze.

Viši komitet, koji okuplja hrišćanske, islamske i jevrejske vođe, izabrao je firmu Adjaie Associates za pobednika na konkursu za dizajn novog arhitektonskog triptiha u Abu Dabiju.

Abrahamic Family House u Abu Dabiju; Vizuelizacija: © Adjaie Associates

 

5. Akademija umetnosti i dizajna Bezalel, Jerusalim, Izrael – SANAA

Prvobitno predložen 2013. godine, novi projekat za izraelsku nacionalnu školu umetnosti počeo je da se gradi dve godine kasnije, 2015.

Dizajn obuhvata kompleks za 2.500 studenata i 500 članova nastavnog osoblja fakulteta, dok se škola seli sa svoje trenutne lokacije u nastojanju da revitalizuje centar grada i poveže se sa urbanim tkivom Jerusalima.

Dugo vremena očekivani projekat nalazi se na raskršću istočnog i zapadnog Jerusalima, gde se mogu okupiti stanovnici svih veroispovesti, uključujući i hrišćane i muslimane.

Akademija umetnosti i dizajna u Jerusalimu; Vizuelizacija: SANAA

 

6. Aranya „Cloud Center“ u Kini – MAD Architects

U septembru 2022. godine, kineski studio MAD Architects otkrili je detalje projekta koji je omogućio izgradnju Aranya „Cloud Centera“, objekta koji izgleda kao da lebdi iznad pejzaža.

Smešten u gradu Ćinhuangdaou, udaljenom 270 kilometara istočno od Pekinga, centar od 2.500 kvadratnih metara postaće prostor za javnu umetnost, označavajući centar skulpturalnog pejzaža koji su arhitekte zamislile kao „vrt od belog kamena“.

Aranya „Cloud Center“ u Kini; Vizuelizacija: MAD

 

7. Piramida u Tirani, Albanija – MVRDV

U februaru 2021. počela je izgradnja projekta MVRDV za Tiransku piramidu, rehabilitaciju komunističkog spomenika pretvorenog u novo središte kulturnog života albanske prestonice.

Projekat je sačuvao betonsku školjku, dok je atrijum bio otvoren prema okolini. Malo selo sastavljeno od kafića, studija i radionica prožimaće se na mestu nekadašnjeg muzeja posvećenog Enveru Hodži.

Tiranska piramida; Vizuelizacija: MVRDV

 

8. Zhuhai Jinwan Civic Art Centre, Kina – Zaha Hadid Architects

U Kini je trenutno pri samom kraju izgradnja Centra za građansku umetnost Zhuhai Jinwan. Dizajniran od strane Zaha Hadid Architects, projekat integriše četiri različite kulturne institucije: Veliko pozorište sa 1.200 sedišta, Multifunkcionalnu salu sa 500 mesta, Naučni centar i Muzej umetnosti.

Dok svaka od konstrukcija ima svoje jedinstvene karakteristike, intervencije će objediniti struktura koja se proteže 170 metara širine od istoka ka zapadu i 270 metara dužine od severa do juga.

Unutrašnjost Zhuhai Jinwan centra u Kini; Vizuelizacija: © Minmud

 

9. Merdeka 118 u Kuala Lumpuru, Malezija – Fender Katsalidis

U decembru 2021. ovaj neboder je dostigao visinu od 678,9 metara, postavši tako druga najviša zgrada na svetu iza Burdž Kalife u Dubaiju.

Dizajniran od strane australijske firme Fender Katsalidis, visoki toranj od 118 spratova ima trouglastu fasadu od stakla inspirisanu obrascima tradicionalne malezijske umetnosti.

Struktura, zajedno sa velikim tržnim centrom u svojoj osnovi, trebalo bi da bude završena u drugoj polovini 2023. godine, saznaje ArchDaily.

Merdeka 118 u Maleziji druga je najviša zgrada na svetu; Foto: Merdeka

 

10. Veliki egipatski muzej, EgipatHeneghan Peng

Dizajniran da primi neke od najdragocenijih artefakata čovečanstva, Veliki egipatski muzej se suočio sa nizom odlaganja otkako je konkurs za dizajn prvi put objavljen 2002. godine,

Iako egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta nije objavilo zvaničnu potvrdu, CNN izveštava da postoje jaki znaci koji sugerišu da će 2023. biti godina kada će muzej konačno otvoriti svoja vrata.

Po završetku izgradnje, postaće najveći svetski muzej posvećen jednoj civilizaciji.

Izgradnja Velikog egipatskog muzeja; Foto: © Ahmed Wahba

 

11. Spiralni neboder u Njujorku, SAD – BIG

Neboder u oblasti Hudson Yards u Njujorku dostigao je svoju punu visinu od 314 metara u februaru 2021. godine. Kula od 66 spratova ima niz stepenastih uređenih terasa koje se obavijaju oko zgrade, što je dovelo do njenog imena – Spirala (eng. The Spiral).

Struktura koju je projektovala firma Bjarke Ingels Group obuhvata preko 26.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, zajedno sa otvorenim prostorima koji su dostupni svim stanarima kroz niz međusobno povezanih unutrašnjih atrijuma.

BIG-ova kula od 314 metara u Njujorku; Vizuelizacija; Tishman Speyer

 

12. Muzej lepih umetnosti Arkanzasa, SAD – Studio Gang

Novorenovirani i prošireni Muzej lepih umetnosti Arkanzasa u Litl Roku, SAD, spreman je da bude otvoren za javnost 22. aprila 2023. godine.

Jedna od najprepoznatljivijih karakteristika objekta, talasasti betonski krov, obuhvata dužinu zgrade, povezujući novu konstrukciju i renovirane prostore kako bi se stvorio koherentan arhitektonski karakter kulturne institucije.

Muzej lepih umetnosti u Litl RoKu, SAD; Vizuelizacija: © Tim Hursley

 

13. Factory International u Mančesteru, Velika Britanija – OMA i Ellen van Loon

Factory International je prvi veliki javni projekat firme OMA u Velikoj Britaniji. Obuhvata površinu od 13.350 kvadratnih metara dizajniranu da ugosti širok spektar umetničkih formi, od velikih izložbi i koncerata velikih razmera do intimnih predstava i impresivnih iskustava.

Projekat takođe uključuje javne prostore duž reke Irvel u Mančesteru animirane kroz aktivnosti kao što su koncerti, pijace i radionice. Planirano je da prostor dočeka svoje prve posetioce u junu 2023.

Factory International u Mančesteru; Vizuelizacija: OMA

 

14. Toranomon-Azabudai u Tokiju, Japan – Heatherwick Studio

Projekat predstavlja prvi izgrađeni poduhvat Heathervwick studija u Japanu, a planirano je da se pridruži javnom prostoru kvarta Minato u Tokiju, koji takođe uključuje tri kule firme Pelli Clarke Pelli i maloprodajnu radnju koju je dizajnirao Su Fudžimoto.

Sveobuhvatno iskustvo unutar budućeg kompleksa će uključivati kancelarijske prostore, stambene objekte, maloprodaju, školu, hram i elektrane.

Zgrada Toranomon-Azabudai u Tokiju; Vizuelizacija: DBOX for Mori Building Co.

 

15. Gete institut u Dakaru, Senegal – Kere Architecture

Gete institut u Dakaru, u Senegalu, prvi je namenski izgrađen prostor za ovo nemačko kulturno udruženje u njegovih 60 godina delovanja širom sveta.

Smešten u stambenoj zoni, dizajn strukture je zasnovan na krošnjama drveća na lokaciji. Izgradnja koristi lokalne materijale, uključujući opeke napravljene od laterita, lokalnog kamena sa izolacionim svojstvima koja će pomoći da se pasivno reguliše unutrašnja klima.

Zgrada pruža prostore za izložbe, kurseve jezika, koncerte i skupove. Očekuje se da će novi institut otvoriti svoja vrata u leto 2023. godine.

Budući Gete institut u Dakaru; Vizuelizacija: Kere Architecture

 

16. Dečji muzej u El Pasu, SAD – Snohetta

Novi muzej se nalazi u centru EL Pasa u američkoj saveznoj državi Teksas, na manje od jednog kilometra od granice između SAD i Meksika.

Zgrada je dizajnirana da se istakne na horizontu grada i da postane građanska učionica i energetska tačka za decu i porodice iz El Pasa, Sijudad Huareza, jugozapada Amerike i meksičkih država Čivava i Sonora.

Osim toga, zasvođeni volumen muzeja je podignut od zemlje da bi se sačuvao i poboljšao javni prostor.

Dečji muzej u Teksasu; Vizuelizacija: © Moare

 

17. Međunarodni aerodrom Red sea, Saudijska Arabija – Foster + Partners

Aerodrom se nalazi na zapadnoj obali zemlje i deo je većeg projekta za razvoj turizma na Crvenom moru. Dizajn je inspirisan „bojama i teksturama pustinjskog pejzaža“ i sadržaće seriju od pet struktura u obliku mahuna raspoređenih radijalno oko centralnog prostora za dolazak i odlazak putnika.

Svaka od mahuna može funkcionisati nezavisno kao terminal manjeg obima, jer se glavni pomoćni prostori aerodroma, hangari i logistički objekti nalaze u dva krila. Planirano je da struktura primi do milion putnika godišnje do 2030.

Međunarodni aerodrom Red sea; Vizuelizacija: Foster + Partners

 

18. Muzej moderne umetnosti u Varšavi, Poljska – Thomas Phifer and Partners

Planirano je da Muzej moderne umetnosti u Varšavi i pozorište TR Varszawa stvore novo umetničko središte za prestonicu Poljske.

Dve nove kulturne celine daće moderan i savremeni karakter bogatom nasleđu grada. Dizajniran od strane njujorškog studija Thomas Phifer and Partners, novi centar namenjen umetnosti zauzimaće površinu od devet hektara i očekuje se da će biti završen do kraja ove godine.

Muzej moderne umetnosti u Varšavi; Vizuelizacija: © The Boundary

 

19. Nacionalna biblioteka Izraela – Herzog & de Meuron

Naručen 2013. i prvobitno planiran za završetak 2020. godine, očekuje se da će ovaj ekspanzivni objekat od 45.000 kvadratnih metara biti otvoren za javnost 2023. godine, izvestio je The Times of Israel.

Smeštena na istaknutom mestu u Zapadnom Jerusalimu, Nacionalna biblioteka nalazi se u podnožju Kneseta (izraelskog parlamenta) i pored Izraelskog muzeja, Muzeja nauke i Hebrejskog univerziteta.

Koncept biblioteke stavlja knjige u centar dizajna, a istovremeno omogućava da javni prostori teku oko i kroz zgradu. Koncentrični krugovi pod nagibom prolaze kroz svaki sprat zgrade i kulminiraju u krovnom prozoru koji povezuje projekat.

Nacionalna biblioteka Izraela; Vizuelizacija: Herzog & de Meuron

 

20. Terminal aerodroma Kempegovda, Indija – SOM

Novo čvorište vazdušnog saobraćaja u gradu Bengaluru je zamišljeno kao spokojno iskustvo prevoza, kombinujući aerodromsku zgradu sa baštom. Šema od 255.000 kvadratnih metara nastoji da poveže putnike sa prirodom u svakoj prilici.

Drveće, male bašte i jezerca sa lokalnim i egzotičnim vrstama biljaka će krasiti unutrašnjost, dok će velika zatvorena bašta sadržati vodopade i zidove od nabijene zemlje, pružajući ulaz u gusto uređen maloprodajni prostor. Po završetku, terminal će opsluživati do 25 miliona putnika godišnje.

Terminal aerodroma Kempegovda u Indiji; Vizuelizacija: © SOM/ATCHAIN

 

21. Zgrada Masarička u Pragu, Češka Republika – Zaha Hadid Architects

Projekat od 28.000 kvadratnih metara u Pragu, koji je trenutno u izgradnji, dizajniran je da stvori dijalog između urbanog tkiva Starog grada Praga, poznatog kao „grad 100 tornjeva“, i spoljašnjih „peraja“ unutar Masaričkine fasade.

Izgrađena na nekadašnjem parkingu, struktura uvodi novu pešačku rutu između Ulice Na Florenci na severu i Bulevara Hibernska na jugu, poboljšavajući cirkulaciju i pristupačnost železničkoj stanici. Zgrada integriše postojeća sredstva tranzita, autobuski terminal, metro liniju i buduću železničku vezu sa aerodromom.

Vizuelizacija: © Studio Horak

 

22. District Tower, Japan – Pelli Clarke & Partners

Višespratnica mešovite namene od 330 metara u centru Tokija dostigla je svoju punu visinu početkom 2022. godine, postavši tako najviša zgrada u Japanu.

Toranj je deo urbanog sela Tora Asa, čiji je cilj da „izgradi grad u gradu“ i revitalizuje centar grada Tokija. Objekat sadrži velike poslovne prostore, rezidencije, medicinski centar, školu i maloprodajne objekte.

Zgrada Masarička u Pragu; Vizuelizacija: DBOX za Pelli Clarke & Partners

 

23. Pomorski centar Esbjerg, Danska – Snøhetta

Pobednički predlog firmi Snøhetta i WERK za pomorski centar u luci Esbjerg u Danskoj trebalo bi da bude otvoren za javnost početkom 2023. godine.

Centar je zamišljen kao zajednički prostor za klubove vodenih sportova i posetioce luke, pružajući primorskom gradu pomorsko društveno čvorište.

Njegov dizajn, inspirisan veštinom izrade čamaca, odaje počast pomorskoj tradiciji dok nudi široku lepezu društvenih i sportskih sadržaja.

Pomorski centar Esbjerg u Danskoj; Vizuelizacija: © MIR

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *