Biblioteka „Šuma znanja“ u kineskoj prestonici; Render: Plomp/Snøhetta
Svetski projekti

Snøhettina biblioteka u Pekingu pod krošnjama veštačke šume

Nadstrešnica inspirisana drvetom ginko suptilno se uklapa u pošumljeno okruženje, a svaki stub sadrži sistem koji kontroliše klimu, osvetljenje, akustičnost…

Nakon pobede na međunarodnom konkursu 2018. godine, firme Snøhetta i ECADI dobile su zadatak da projektuju novu gradsku biblioteku za grad Peking, sa ciljem da posetiocima obezbede savremeni prostor za učenje i deljenje znanja.

Objekat prikladno nazvan “Šuma znanja” odaje počast bogatoj kulturi Kine i njene prestonice, te se očekuje da značajno doprinese kvalitetu života stanovnika Pekinga.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

„Šuma znanja“ smeštena je u šumovito okruženje; Render: Plomp/Snøhetta

Novi standard za tradicionalni dizajn

Prema predstavljenom projektu, biblioteka postavlja novi standard za tradicionalni dizajn ovog tipa ustanove, podrazumevajući ideju koja je zasnovana na savremenoj tehnologiji i primeni lokalnih materijala, piše ArchDaily.

Projektom je predviđena i primena staklenih fasadnih panela visine 16 metara, što će ujedno predstavljati i prvi kineski projekat samonosive staklene fasade.

Koristeći otvorenost i inkluziju kao prostorne koncepte, biblioteka je dizajnirana da obezbedi učenje, razmenu informacija i otvorene diskusije u prostoru koji slavi bogatu istoriju nauke, umetnosti i performansa u ovoj zemlji.

Centralni prostor buduće biblioteke; Render: Plomp/Snøhetta

Primarna karakteristika projekta, nadstrešnica nalik šumi drveta ginko, suptilno se uklapa u pošumljeno okruženje.

Ovi prostorni koncepti mogu se videti u velikom zajedničkom prostoru koji čini središte biblioteke i koji, kao i ostatak objekta, natkriva bujna “krošnja” inspirisana šumom.

Imajući u vidu da je fasada potpuno transparentna, interakcije koje se dešavaju u unutrašnjosti vidljive su prolaznicima, te se oni na ovaj način pozivaju da se priključe ovom velikom prostoru nalik amfiteatru.

Primarna karakteristika projekta, nadstrešnica nalik šumi drveta ginko, suptilno se uklapa u pošumljeno okruženje. Ispod sebe štiti stepenastu formu koja služi kao neformalna zona za odmor, gde posetioci mogu da sednu i čitaju “ispod drveta”.

Svaki stub je građevinska komponenta koja podržava tehnologiju; Render: Plomp/Snøhetta

Pametni stubovi

Čitava organizacija unutrašnjeg prostora vodi od ove centralne zone, te ona služi kao glavna cirkulacija od severne do južne strane zgrade i vodi posetioce ka svim relevantnim prostorima.

Svaki stub je građevinska komponenta koja podržava tehnologiju i sadrži sistem koji kontroliše unutrašnju klimu, osvetljenje, akustičnost, udobnost i odvod kišnice.

Krov nosi i integrisane fotonaponske konstrukcijske elemente koji koriste izloženost suncu za proizvodnju obnovljive energije, dok ovako konstruisan krov u formi nadstrešnice štiti od prekomernog sunčevog zračenja.

Gradnja biblioteke „Šuma znanja“ otpočeta je 2018, a trebalo bi da bude završena tokom ove godine.

Radovi na izgradnji trebalo bi da budu završeni do kraja godine; Render: Plomp/Snøhetta

Faktografija

  • naziv objekta: Forest of Knowledge
  • mesto: Peking, Kina
  • investitor: grad Peking
  • autori projekta: Snøhetta, ECADI
  • godina izgradnje: 2018–2022.
  • renderi: Plomp/Snøhetta

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *