Svetski projekti, Zelena gradnja

Kako je razdvajanjem objekata sačuvan lokalitet i zatečena stabla

Predstavljamo kuću čija je neobična kompozicija uslovljena oblikom terena na kojem se nalazi. 

Studio iz Kolumbije JUMP Arquitectos projektovao je mali rezidencijalni kompleks sačinjen od tri povezana objekta izgrađena mahom od betona. Projekat zauzima ukupnu površinu od preko 350 kvadrata i nalazi se ušuškan na obronku planine u kontinentalnom delu zemlje. Upravo su topologija terena i zatečena stabla bili osnovne ideje vodilje za projektovanje ovog stambenog prostora.

Zbog šume i prirodnog oblika terena, odlučili smo da topografski oblik treba da se sačuva u celini bez ikakvih izmena.

„Kada smo prvi put posetili lokaciju, uočili smo niz specifičnih detalja koji su nam se mnogo dopali, kao što je prisustvo šume s autohtonim vrstama i prirodni oblik zemljišta na kojem je kuća trebalo da bude izgrađena. Zato smo i odlučili da topografski oblik treba da se sačuva u celini bez ikakvih izmena„, objašnjavaju arhitekte za ArchDaily.

Tri celine povezane toplim vezama

Prirodni nagib placa i rovovi kroz koje teče kišnica tokom kišnih dana spadaju u ključne karakteristike zbog kojih je odlučeno da se ova rezidencija podeli u tri zasebna objekta povezana toplim vezama. U suštini, to je bio jedini način da se originalni teren u potpunosti sačuva, te su i sami klijenti ubrzo prepoznali prednosti ovakve šeme. Zato je projekat dobio zeleno svetlo!

Ova kuća je poput tri komadića betona nameštenih po meri njihovih stanara i uklesanih u krajolik koji ih okružuje.

Još jedan važan aspekt vezan za konfiguraciju i materijalizaciju kuće odnosi se na klimatske uslove koji vladaju u ovom regionu. Naime, u ovom delu Kolumbije temperatura može da bude veoma niska, i to posebno noću.

Iz tog razloga, pomenuti mostovi između objekata poslagani su na različite načine i dosežu različite nivoe čime se menja kompozicija otvora na objektima i time usmerava tok prirodne klimatizacije i svetlosti unutar objekta.

„Ova kuća je poput tri komadića betona nameštenih po meri njihovih stanara i uklesanih u krajolik koji ih okružuje„, zaključuju arhitekte.

Savremen enterijer

Enterijerom dominiraju neobrađene betonske površine i drveni podovi koji utopljavaju ambijent. Međutim, ono što svakako dominira prostorom jesu otvori neočekivanih oblika na neobičnim mestima koji dekorišu enterijer na najbolji mogući način.

 

U narednoj galeriji pogledajte i osnove projekta:

Vizualizacije i crteži: JUMP Arquitectos

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *