U Bokokotorskom zalivu u Crnoj Gori nikao je održiv objekat uz korišćenje lokalnog kamena koji je iskopan prilikom izvođenja temelja.

Po projektu arhitekte Sonja Radović Jelovac u naselju Đuraševići u Boki kotorskoj podignute su dve turističke vile koje se nalaze na linearno razvijenoj lokaciji, ograničenoj sa jedne strane saobraćajnicom, sa druge strane morem. U odnosu na dati kontekst, objekti se artikulišu kroz dve scene, ka saobraćajnici i ka moru, kreirajući integralnu prostornu celinu.

Objekti su razvijeni kroz tri etaže kojima se pristupa sa prizemlja, a koje je u nivou sa saobraćajnicom. Dnevne zone objekata čine otvoreni, zajednički prostori, sa kuhinjom, trpezarijom i dnevnim boravkom. U među-zoni između vila, u nivou prizemlja, smešten je apartman za goste, koji čini sponu između dve vile i na nivou forme objekta odaje utisak o jedinstvenom prizemlju.

Kao završna obrada suterenske fasade i terase uz more korišćen je lokalni kamen, iskopan prilikom izvođenja objekta.

U centralnoj zoni ispred vila, u nivou prizemlja, nalazi se zajednički prelivni bazen, obuhvaćen spoljašnjim stepeništem. Dnevni boravak neznatno veće vile razvio se u vidu konzole prema moru, upravno na linearno razvijeni ostali deo objekta. Na spratu objekata su smeštene spavaće jedinice.

Otvoreno ka moru, zatvoreno ka komšijama

Arhitektura objekata je u potpunosti prilagođena lokaciji. U formi arhitektonskih objekata očigledna je njihova otvorenost prema moru, a zatvorenost prema susedima i saobraćajnici. Objekat je masivnim staklenim stenama otvoren prema moru pa korisnici prostora u svakom momentu mogu iz unutrašnjih prostora uživati u pogledu na zaliv.

Kao završna obrada suterenske fasade i terase uz more korišćen je lokalni kamen, iskopan prilikom izvođenja objekta, koji je donje zone ovog objekta neraskidivo vezao za kontekst. Iznad ove zone isplivali su beli korpusi objekata jednostavne kubične forme.

Ovo je uspešan primer urbanističko arhitektonskog uklapanja u već izgrađeni pejzaž.

Ove vile su svojim savremenim arhitektonskim dizajnom i obnovljivim izvorima energije postale jedinstvena nekretnina na ovom području i bez sumnje, uspešan primer urbanističko arhitektonskog uklapanja u već izgrađeni pejzaž.

Grafičke podloge:

Osnove
Osnove
Preseci
Preseci

Faktografija:

Naziv dela: Vile THE TWO

Namena: turističke vile

Adresa: Đuraševići, Opština Tivat, Crna Gora

Godina projektovanja: 2016-2017

Godina realizacije: 2017-2018

Površina objekta/lokacije (m2): 811m2/920m2

Projektantski studio: Studio Synthesis architecture & design, Podgorica, Crna Gora

Klijenti: Jelena Sikima i Ana Graupner-Sikima

Vodeći projektant: Dr Sonja Radović Jelovac

Projektantski tim : Mr Sandra Lalić, Marija Lukić, Bojan Stanković

Stručni nadzor: Predrag Babić, Haris Ljuca

Fotografije: Relja Ivanić

 

Kad ste već ovde…