Ni dečje „kockice“ nisu više ono što su nekad bile (na sreću naše životne sredine). Foto: LEGO
Aktuelno

Budući građevinari uskoro će se igrati ekološkim „kockicama“ od šećerne trske

Prošlog leta, najveći proizvođač plastičnih igračaka na svetu, Lego, napravio je ozbiljan korak ka zelenijoj budućnosti. 

Set figurica u obliku raznih četinara napravljen (između ostalog) od šećerne trske sada se već nalazi u prodaji i predstavlja samo delić grandioznog plana ove kuće da do 2030. godine u potpunosti pređe na održivu proizvodnju. To znači da će u ne tako dalekoj budućnosti najveći deo Lego asortimana biti zasnovan na proizvodima od prirodnih i recikliranih materijala.

Interesantno je da pomenuta serija igračaka, iako zasnovana na prirodnoj sirovini, zapravo nije biorazgradiva. Naime, polietilen zauzima čak 98% udela u proizvodnji, ali je konačan proizvod ipak dobio sertifikat održivosti zbog toga što je u proizvodnji korišćena šećerna trska u fazi rasta i tako apsorbovala emisiju ugljen dioksida.

No, ne brinite! Iz kompanije poručuju da su se Lego dizajneri postarali da čak i nove generacije njihovih igračaka budu kompatibilne s onima starim i do 60 godina – što znači da ćete i dalje moći da kombinujete različite setove, ali i da brinete o životnoj sredini.

U nastavku pogledajte i promo video ove zanimljive serije:

Igrajući se kockicama, koje nisu plastične, deca će zapravo učiti i ekologiji i održivosti.

Naravno, najvažnije od svega je da će se deca, igrajući se ovim neplastičnim kockicama, zapravo učiti i ekologiji i održivosti, što će, nadamo se, primeniti u praksi kada postanu arhitekte i građevinski inženjeri.

Na kraju, podsetite se kako funkcioniše proces reciklaže građevinskih elemenata od plastike kao što su PVC prozori i ramovi.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *