Prošlog leta, najveći proizvođač plastičnih igračaka na svetu, Lego, napravio je ozbiljan korak ka zelenijoj budućnosti. 

Set figurica u obliku raznih četinara napravljen (između ostalog) od šećerne trske sada se već nalazi u prodaji i predstavlja samo delić grandioznog plana ove kuće da do 2030. godine u potpunosti pređe na održivu proizvodnju. To znači da će u ne tako dalekoj budućnosti najveći deo Lego asortimana biti zasnovan na proizvodima od prirodnih i recikliranih materijala.

Interesantno je da pomenuta serija igračaka, iako zasnovana na prirodnoj sirovini, zapravo nije biorazgradiva. Naime, polietilen zauzima čak 98% udela u proizvodnji, ali je konačan proizvod ipak dobio sertifikat održivosti zbog toga što je u proizvodnji korišćena šećerna trska u fazi rasta i tako apsorbovala emisiju ugljen dioksida.

No, ne brinite! Iz kompanije poručuju da su se Lego dizajneri postarali da čak i nove generacije njihovih igračaka budu kompatibilne s onima starim i do 60 godina – što znači da ćete i dalje moći da kombinujete različite setove, ali i da brinete o životnoj sredini.

U nastavku pogledajte i promo video ove zanimljive serije:

Igrajući se kockicama, koje nisu plastične, deca će zapravo učiti i ekologiji i održivosti.

Naravno, najvažnije od svega je da će se deca, igrajući se ovim neplastičnim kockicama, zapravo učiti i ekologiji i održivosti, što će, nadamo se, primeniti u praksi kada postanu arhitekte i građevinski inženjeri.

Na kraju, podsetite se kako funkcioniše proces reciklaže građevinskih elemenata od plastike kao što su PVC prozori i ramovi.

Kad ste već ovde…